Ovi saveti pretvoriće vas u pravog roštilj-majstora!
Stiglo je lepo vreme, i sigurni smo da jedva cekate da pobegnete negde u prirodu. Donosimo vam najbolje savete i trikove koji ce vas pretvoriti u profesionalca za roštiljem!
Kada je u pitanju mleveno meso, postoji nekoliko trikova vezanih za nacin i dužinu vremena pecenja.
Napravite pljeskavicu
Ako niste kupili vec gotove pljeskavice, sami cete pravite mešavinu. Možete ih praviti od bilo koje vrste mesa, samo je važno da ne bude izuzetno nemasna. Udeo masti ne bi smeo da bude manji od 15 odsto. Mesaru zatražite da vam odabrani komad samelje samo jednom, jer ce tekstura biti lepša, a vaša pljeskavica socnija.
RECEPT: Najbolji domaci roštilj sos
Od vas zavisi šta cete dodavati, narocito ako želite da napravite "njegovo velicanstvo" burger, ali je važno da ne mešate predugo, jer ce na taj nacin mešavina biti previše gusta i tvrda.
Preskocite so!
Ne solite mešavinu ako je necete odmah peci. So izvlaci vodu iz mesa, pa ce ga isušiti. Mešavinu ostavite u frižideru na nekoliko sati, kako bi se ukusi izmešali, a zatim navlažite ruke i formirajte pljeskavice ili burgere.
Kada ste spremni za pecenje, posolite i po želji pobiberite spoljašnjost vec oformljenih "pljeki". Ne bi trebalo da budu deblje od dva centimetra, a kako se ne bi nadule u sredini, napravite malo udubljenje prstom u centru.
Roštilj bi trebalo da bude cist i premazan uljem, kako se meso ne bi lepilo i kako bi dobilo lepe šare od rešetke.
Koliko se pece?
Prava temperatura roštilja je nešto što je teško pogoditi, ali se potrudite da ne prelazi umereno visoku. Prejaka vatra ce samo zapeci pljeskavice na površini, a unutra ce ostati presne. Ukoliko vaš roštilj ima poklopac, nemojte otklapati dok se peku, jer ce poklopljen roštilj dati socnije meso koje se krace pece.
Nemojte pritiskati meso lopaticom koju koristite, jer cete mu istisnuti sve te ukusne sokove!
U proseku, pecenje traje dva minuta po strani na jacoj vatri, a onda možete svoje pljeskavice pomeriti na slabije zagrejan deo rešetke i ostaviti ih još nekoliko minuta.
Koja je vaša "tajna" za savršene pljeskavice? Recite nam u komentarima!