Jedete ga, a to i ne znate…
Šecer i masti su na "crnoj listi" svih onih koji vode racuna o zdravlju, ali naucnici upozoravaju da postoji nešto još nezdravije, a koristi se širom sveta.
Sojino ulje cini polovinu svih biljnih ulja koja se proizvode u svetu, pa iako se relativno retko koristi u tecnom stanju, ono je vrlo cest sastojak preradene hrane.
Dugo se smatralo prilicno zdravim, ali nova studija ukazuje na mogucnost da je to bila velika zabluda, prenosi "Dejli mejl".
Studija objavljena u strucnom casopisu PLOS One ukazuje da je ovaj cest "skriveni" sastojak uobicajene hrane gori od šecera, i da može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje.
Naucnici sa Univerziteta Kalifornije sproveli su istraživanje na miševima kojima je davana hrana s 40 odsto masti, što je kolicina koja odgovara onoj koju konzumira prosecan Amerikanac. Jedna grupa miševa dobijala je masti vecinom iz kokosovog ulja, a druga namirnice koje su sadržale sojino ulje.
Miševima je onda davana ta hrana s dodatkom vocnih šecera, a svi miševi imali su isti kalorijski unos.
Ispostavilo se da su najviše na težini dobili miševi koji su jeli hranu u kojoj je bilo sojinog ulja. Takode, kod njih je registrovana i "masnija jetra", kao i insulinska rezistencija.
Sojino ulje se u industriji hrane koristi zbog niske cene, ali imajte u vidu da kad na proizvodu piše da sadrži "bilja ulja" to najcešce znaci da je u pitanju sojino ulje ili neka od njegovih komponenata.
Razlog više da pocnete da kuvate.