Gotov štrajk taksista, Slavija prohodna! (VIDEO)

Taksisti su prekinuli protest i blokadu saobraćaja u Beogradu. Slavija i ulice oko nje konačno su prohodne...

Gotov štrajk taksista, Slavija prohodna! (VIDEO) Foto: Mondo/Goran Sivački

Taksisti će se vratiti u radnu grupu za izradu Nacrta izmena i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ugovorne privredne taksi komore Srbije u Vladi Srbije, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Savetnik u toj taksi komori Boško Vukojević rekao je da su taksi udruženja postigla maksimalno moguć dogovor sa ministarstvom u ovom trenutku i da su taksisti koji su protestovali zadovoljni dogovorom, te da su prekinuli blokadu ulica.

Vukojević, koji je bio na pregovorima sa ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objasnio je u izjavi Tanjugu da je taksistima pročitano rešenje o dogovoru, kojim su oni zadovoljni.

Ono što je dogovoreno, prenosi Vukojević, jeste da aplikacije kao što je Car Go neće više moći da rade na način na koji su do sada radile.

"Niko im neće braniti da rade sa taksistima koji su zvanični i imaju taksi dozvole, ali način na koji su do sada radili više neće biti moguć", kaže savetnik u taksi komori.

Još jedan važan deo dogovora, ukazuje, jeste da pored toga što su predstavnici taksi udruženja postali formalno članovi radne grupe, implementirani su u koordinaciono telo za praćenje primene propisa i podršku implementaciji zakona u taksi delatnosti.
"To je još jedan korak napred", poručio je Vukojević. 

U centru Beograda je rano jutros počeo štrajk taksista okupljenih oko Ugovorne privredne taksi komore Srbije, koji su blokirali prilaze Trgu Slavija.

Saobraćaj je bio obustavljen u Beogradskoj ulici, ulici kralja Milana, i u delu Nemanjine ulice od Resavske, gde se nalazi više vladinih ministarstava.

Trolejbusi su stajali na Terazijama, jer ne mogu da budu "preusmereni" na Bulevar kralja Aleksandra kao ostatak saobraćaja.

Slavijom nisu saobraćali trolejbusi 19, 21, 22 i 29 kao ni tramvaji koji uglavnom idu skraćenim linijama od Banjice do Autokomande. Skraćene su bile autobuske linije 31, 33, 48, 78, 83.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

KAKO JE TO BILO  


Pogledajte:

Izvor: TanjugTaksisti zahtevaju od Vlade Srbije da sasluša njihove predloge za izmene Zakona o prevozu putnika, ukidanje internet aplikacije "Car go", ograničenje broja prevoznika i promenu zakonske odredbe po kojoj prevoznik koji izgubi taksi dozvolu, ne može da je ponovo dobije niti da se zaposli kao vozač.

Izvor: MONDO

Deo taksista započeo je i štrajk glađu.

Zahtevi su predati resornom ministarstvu.

Pomoćnik ministra saobraćaja Srbije Saša Stojanović izjavio je danas da nema opravdanih razloga za štrajk taksista u Beogradu, koji su blokirali Trg Slaviju.

Ministarstvo ukida Car:Go?

On je za TV Prva rekao da udruženje koje je organizovalo štrajk to koristi za samopromociju i ocenio da je licemerno da članovi tog udruženja mesec dana učestvuju u radnoj grupi koja priprema izmene Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, a da sada izlaze na ulicu.

Naveo je da u Beogradu ima 6.500 taksista, a da u protestu učestvuje samo 250.

Mihajlović taksistima: Nemate pravo da blokirate!


Taksisti koji blokiraju saobraćaj u Beogradu prema njegovim rečima, imaju tri zahteva.

Jedan je, kako je rekao, da ne žele da imaju taksi vozila sa sedam sedišta već sa pet, što je juče na sastanku radne grupe i dogovoreno.

"Drugi zahtev njihov je da se komunalnoj policiji daju veća ovlašćenja kako bi efikasnije kontrolisali nelegalan rad taksista i treći zahtev se odnosi na uslove profesionalnih vozača", kazao je Stojanović.

Komentarišući aplikacije čije ukidanje traže taksisti Car.go, preko koje se može zakazati taksi vožnja, Stojanović je kazao da niko ko digitalnom aplikacijom povezuje korisnike taksi usluga ne može da radi ako nema taksi dozvolu.

Na pitanje kako Uber po istom principu funkcioniše u Hrvatskoj, on je kazao: "Nas ne interesuje kako funkcioniše Uber u Hrvatskoj".

Stojanović je rekao da će primiti taksiste koji protestuju ako za to dobije nalog ministarke Zorane Mihajlović.

Povezano

Sve vesti