mondo.rs

JEZIVO: Šta alkohol radi jetri (VIDEO)

Autor:

Kako izgleda zdrava jetra i jetra osobe koja previše pije… Ovaj video može biti uznemirujući za osetljive čitaoce.

2
A- A A+
rakija, alkohol Foto: MONDO/Petar Stojanović

Alkohol, naročito u neumerenim količinama uništava jetru, a posledično i čitav organizam.

Jedan od najčešćih uzroka ciroze jetre, koja se u velikom broju slučajeva završava smrću pacijenta je prekomerna konzumacija alkohola, a žene koje piju su izložene pet puta višem riziku od ciroze nego muškarci alkoholičari.

Ovaj video pokazuje koliko tačno alkohol može da unšti jetru, u pitanju je snimak emisije Dr Drew's Lifechangers, u kojoj dr Dru Pinski pomaže ljudima sa određenim zdravstvenim problemima, koja se prikazuje u Americi.

Izvor: YouTube/DrDrewLCTV

"Kad alkohol ošteti jetru, vaš organizam više ne može da se oslobodi toksina. To ostavlja posledice i na mozak, i na imuni sistem koji više ne radi kako treba. Krv se skuplja pred jetrom, dobijate proširene vene u jednjaku koje mogu da puknu i dovedu do smrti zbog krvarenja u roku od samo nekoliko minuta", objašnjava dr Pinski, prenosi "Dejli mejl".

Alkohol se metaboliše u jetri i određeni produkti toksično deluju na plemenite ćelije jetre - hepatocite, i one propadaju. Delimično, te ćelije mogu da se regenerišu, a ostale se zamenjuju ožiljnim tkivom koje ne obavlja funkciju koju bi trebalo da obavljaju ćelije jetre. Vremenom, oštećuje se sve više hepatocita, sve do trenutka kad je zahvaćeno oko dve trećine jetre. To je granica kada pacijenti u cirotičnom stadijumu prelaze u dekompenzaciju, odnosno ozbiljno popuštanje funkcije jetre.

Ciroza se, naravno, ne dešava preko noći, najčešće su potrebne godine prekomernog konzumiranja alkohola da bi se ona razvila. Do ciroze može dovesti i hepatitis C, kao i morbidna gojaznost.

Ciroza jetre je neizlečiva, jetra nikad više ne može da se oporavi, a u najtežim slučajevima, jedino rešenje je transplantacija ovog organa.

Simptomi koji ukazuju da jetri treba čišćenje

Surutka, "magičan" napitak za jetru

Povezano

Sve vesti