MMF za vraćanje penzija, predsednik protiv

Misija MMF koja je od ponedeljka u Beogradu na pregovorima oko novog aranžmana sa Srbijom sugerisala je predstavnicima vlade da ukinu privremene krizne mere za penzionere. Predsednik Vučić protiv takvog rešenja.

75
A- A A+
Penzioner, penzioneri, jesen, šetnja Foto: Mondo/Goran Sivački

  MMF je predložio Srbiji ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, koji je na snazi već čeiri godine, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je priotiv takvog rešenja jer "povećanje bi išlo samo onima s najvišim penzijama".

Iz MMF-a je poručeno srpskoj strani da nađe sistematsko rešenje za penzije, budući da su javne finansije poslednje tri godine stabilne, piše "Politika" u izdanju za petak.

Opomene da ovo privremeno umanjenje ne sme da postane trajno stilaze su od MMF-a o tokom prethodnih susreta, ali se u međuvremenu nije ništa promenilo.

Letos je, navodi list, budžet bio u suficitu od 1,2 odsto BDP-a.

"Ove godine znatno povećanje plata i penzija"

U prvih nekoliko meseci ove godine republička kasa je i dalje u plusu, ali je Zakon o privremenom umanjenju penzija još na snazi iako je pre dva dana koordinator biltena MAT Stojan Stamenković izjavio da je on bio oročen do kraja 2017. i da sada "to tako stoji".

Od oktobra 2014. godine kada su sve penzije veće od 25.000 dinara umanjene za 22 i 25 odsto, učešće penzija u bruto društvenom proizvodu palo je sa 13,8 na 11 odsto, što je manje čak i od onog što je MMF tražio od Srbije.

Istovremeno, iz budžeta za isplatu penzija se više ne izdvaja 50 odsto para, već oko trećine republičke kase, s tendencijom daljeg smanjivanja.

VUČIĆ: NE VOLI MMF PENZIONERE VIŠE NEGO MI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je danas tumačenje da MMF traži od Vlade da se drastično povećaju penzije za one koji primaju više od 50 hiljada dinara, i ukazao da takvim povećanjem 76 odsto najstarijih sugrađana ne bi dobilo - ništa.

"Ne kaže to MMF zato što više voli penzionere nego što volimo mi, već kaže iz nekih drugih razloga".

"Oni traže da se drastično povećaju penzije onima koji imaju više od 50. 000 dinara penziju a da se ni za dinar ne povećaju penzije ljudima koji imaju ispod 25. 000 dinara, a to je 61 odsto penzionera i da se minimalno uveća za ljude koji imaju 30 hiljada penziju. Ukupno 75, 76 posto penzionera ne bi ništa dobili od narednog povećanja", rekao je Vučić.

Kaže da nije razgovarao sa predsednicom vlade po ovom pitanju, da je to činio ranije i da ne zna šta je njena pozicija te da treba sačekati odluku Vlade o tome.

"Ja sam uvek za zaštitu najsiromašnijih, ali, videćemo kako će vlada da odluči. Može da se napravi neka kombinacija u tome, da uradimo i jedno i drugo. Videćemo kakvi će efekti našeg suficita u budžetu i privrednog rasta biti za tri meseca, pa će onda biti lakše da se tako nešto komentariše", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa poslanikom i predsednikom Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Ginterom Krihbaumom.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti