• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKA PRODAJA: I Gorenje ode Kinezima

Izvor Tanjug

Kineska kompanija Hisense objavila je danas nameru za preuzimanje svih deonica slovenačkog proizvođača aparata za domaćinstvo Gorenje.

Namera o preuzimanju objavljena je u slovenačkim novinama "Delo".

Istovremeno, kompanija Gorenje je najavila da će ostaviti tri upražnjena mesta za novog strateškog partnera u Nadzornom odboru koji treba da bude imenovan 12. juna, prenosi slovenačka agencija STA.

Saopšteno je i da neće biti isplate dividendi, s obzirom na to da je raspodeljeni profit na nuli.

Dobra udavača

Gorenje je lani ostvarilo prihod od 1,31 milijarde evra, što je četiri odsto više nego prethodne godine, dok je neto dobit iznosila 1,2 miliona evra, a za ovu godinu planira povećanje prodaje za deset posto.

Akcije Gorenja su danas pale za skoro 2,0 odsto na 11,05 evra, što je niže u odnosu na 12 evra po akciji koliko je kineska kompanija ponudila za većinski udeo u kompaniji od 50 odsto plus jedna akcija.

Uprava Gorenja je saopštila u sredu da je između tri ponude koje su stigle do utorka, 8. maja, izabrala Hisense koji je dao najvišu ponudu.

Na osnovu broja postojećih akcija Gorenja krajem marta, Hisense će, prema računici STA, platiti udeo od 50 odsto plus jedna akcija u slovenačkoj kompaniji više od 146,5 miliona evra.

Prema ponuđenoj ceni od 12 evra, ukupna tržišna kapitalizacija slovenačkog koncerna iznosila bi 293 miliona evra.

Gorenje: Ne prodajemo fabrike u Srbiji

Prema nezvaničnim informacijama časopisa "Finance", tri kineske firme - Haier, Hefei Meiling i Hisense - dostavile su ponude za preuzimanje. Kako tvrdi Finance, drugu najbolju ponudu dao je Haier, u iznosu od 10 evra po akciji.

Japanci preuzimaju Gorenje, dobro i Srbima?

Postupak izbora strateškog partnera počeo je formalno u februaru ove godine, a konsultant Gorenja, kompanija Rotšild je pre toga stupila u kontakt s brojnim međunarodnim kompanijama i ispitala mogućnosti povezivanja Gorenja s nekim od velikih igrača.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Crna Rupa

Puko Rotsild:-D

Serbia forever

Kažu da taj Hisense kida!?

Neša

@Serbia forever Stvarno kida. Kupili njihov UHD TV, i dalje ne verujem da smo takav kvalitet dobili za tu cenu. Okreni obrni, Kinezi kidaju...

special image