mondo.rs

Lekar baku proglasio mrtvom, oživela posle 12 sati

Autor:

Rodbinu R. S. (71) iz Gerontološkog centra u Kikindi "prerano" obavestili da je preminula. Dežurni lekar u ponedeljak uveče konstatovao smrt, a u utorak ujutru da je živa

4
A- A A+
umrlica, umrlice, smrt, ubistvo, mrtav, preminuo, preminuli, sahrana Foto: Mondo/ Stefan StojanovićR. S. iz Kikinde, koja već godinu dana živi u Gerontološkom centru, lekar Hitne službe u tom gradu u ponedeljak uveče je proglasio mrtvom, ustanova je o tome obavestila njene srodnike i prijatelje koji brinu o njoj, ali je medicinski tehničar u utorak ujutro konstatovao da je žena - živa. Kako se kasnije ispostavilo, korisnica centra, koja je inače teško bolesna i nepokretna, doživela je kliničku smrt, pišu "Večernje novosti".

Jelena Krvopić, čiji suprug i ona brinu o R.S. i njenom teško bolesnom mužu, kaže da znaju za teško zdravstveno stanje bake, ali ne krive ni Gerontološki centar ni lekara Hitne službe zbog ove situacije. Kažu da nisu kontaktirali pogrebno preduzeće, niti su štampali umrlice za baku.

"Nama je u utorak ujutro javljeno da je R. S. preminula, ali nam je nešto kasnije stigla informacija da je živa jer je primećeno da pomera nogu. Objasnili su nam da je preživela kliničku smrt i mi u to verujemo. Za ovu situaciju ne krivimo ni Gerontološki centar ni lekara Hitne službe, jer znamo kakvo je njeno zdravstveno stanje", kaže Jelena Krvopić.

Oživeo na vlastitoj sahrani


Šta se u stvari dogodilo u ponedeljak uveče, kada je lekar R.S. proglasio mrtvom, za "Novosti" je objasnila Ružica Janković, lekar Gerontološkog centra.

"Dežurni medicinski tehničar uveče je pozvao Hitnu službu zbog teškog stanja korisnice centra i njihov lekar je konstatovao smrt. Telo je prebačeno u posebnu prostoriju, predviđenu za ovakve slučajeve, a ne, kako su neki mediji preneli, u hladnjaču. Ujutro je drugi tehničar obišao tu prostoriju i na licu žene primetio znakove života. Kada smo utvrdili da je baka živa, uputili smo je na dodatne preglede u Opštu bolnicu. Specijalisti neurolog i internista su konstatovali iste dijagnoze koje je žena imala i ranije i savetovali da se nastavi sa terapijom kao i ranije", kaže dr Janković.

R.S. u Gerontološkom centru živi oko godinu dana jer o njoj nije mogao da brine suprug, teški srčani bolesnik koji živi u porodičnoj kući. Njih dvoje imaju sinove blizance, od kojih je jedan preminuo u februaru, a drugi živi u inostranstvu, pa je brigu o roditeljima poverio najboljim prijateljima, Krvopićima, pišu "Novosti".

Povezano

Sve vesti