Brnabić: Garantujem, Kosovo neće biti uslov za EU

Autor:

Premijerka Srbije Ana Brnabić garantuje da priznanje nezavisnosti nikada neće biti postavljeno kao uslov za članstvo Srbije u EU.

Brnabić: Garantujem, Kosovo neće biti uslov za EU Foto: MONDO/Predrag Vujić


"Pitanje Kosova mora biti rešeno zbog stabilnosti i bezbednosti građana u regionu. Mora da bude pronađeno kompromisno rešenje. Misliti da će Srbija samo priznati nezavisnost Kosova je suludo i to se nikada neće desiti", poručila je Brnabić u izjavi novinarima u Sofiji.

Ona je naglasila da je neophodno naći kompromis u kojem će svi dobiti i izgubiti.

Srbija je, prema njenim rečima, spremna na kompromis, te dodala da je, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, pokrenut unutrašnji dijalog u Srbiji baš sa ciljem da se otvore razgovori o mogućim kompromisima.

Izrazila je ujedno žaljenje što Priština nije spremna na kompromis, već čak naprotiv traži samo konačno rešenje za priznanje, do čega, kako je podvukla, neće nikada doći.

Takođe je izrazila žaljenje što su veliki napori predsednika Vučića i vlade minirani "terorističkim aktom" protiv direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, koji je došao u Kosovsku Mitrovicu da razgovara sa građanima tog grada o tome šta može biti kompromis, a umesto toga je uhapšen i maltretiran u Prištini.

"Pitajte Srbe da li više vole Dance ili Špance..."

"To je bio veliki korak unazad", ocenila je Brnabić dodajući da moramo da razmišljamo o budućnosti, koja je moguća samo ako stvarno razgovaramo o kompromisu.

Brnabić je naglasila da priznanje nezavisnosti Kosova, koja je autonomna pokrajina Srbije, nikada nije postavljeno kao uslov za pristupanje Srbije EU.

"Nemoguće je takav uslov staviti na sto jer pet članica EU nije priznalo nezavisnost i reklo da nikada neće ni priznati", primetila je, objasnivši da je rečeno da je jasna poruka da je potrebna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kako EU ne bi "uvozila" nestabilnost.

Podsetila je i da je Evropska komisija statusno neutralna, jer predstavlja sve članice EU, među njima i one koje nisu priznale nezavisnost Kosova, poput Španije, Kipra ili Slovačke.

"Taj uslov nikada nije bio na stolu i garantujem da nikada neće biti na stolu za naše članstvo u EU",zaključila je premijerka.

Povezano

Sve vesti