Srbija ozbiljno ugrožena klimatskim promenama!

Podaci stručnjaka pokazuju da Srbija pripada regionu koji je jedan od najpogođenijih klimatskim promenama u svetu.

3
A- A A+
balkan region srbija bosna bugarska makedonija albanija balkanci Foto: MONDO, Mario Milojević

Predviđa se da će u našoj zemlji do kraja veka prosečna srednja godišnja temperatura vazduha porasti za četiri stepena, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Trivan je na današnjem seminaru, koji je održan u okviru Regionalnog seminara o cilevima održivog razvoja za parlamente Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije, rekao da je u periodu od 2000. do 2015. godine Srbija izgubila pet milijardi evra na saniranju posledica ekstremnih klimatskih uslova.

"Za Srbiju je to previše, i zato moramo da radimo na preventivi, na sprečavanju i ublažavanju posledica klimatskih promena", istakao je Trivan i rekao da će Zakon o klimatskim promenama biti usvojen do kraja godine.

Klimatske promene: Šta čeka Srbiju?

Na Regionalnom seminaru učestvovali su poslanici parlamenata iz 11 zemalja, kako bi razgovarali o tome na koji način parlamenti mogu da umanje uticaj klimatskih promena na porast siromaštva i na javno zdravlje stanovništva, putem ostvarivanja ciljeva održivog razvoja.

Zapadni Balkan sve TOPLIJI, saradnja rešenje

Evropska unija procenjuje, kaže Trivan, da se u prevenciji, na uložen jedan evro, vrati šest evra.

"Sve je to motiv da odmah i sada preduzimamo mere u borbi protiv klimatskih promena. To je u prvom redu pošumljavanje, najbolji i najjeftiniji način za adaptaciju na promene klime i smanjenje efekata staklene bašte", rekao je Trivan.

Na sednici su, pored ministra Trivana, govorili Boris Erg (IUCN ECARO), Vladimir Kenderovski (Evropski centar za životnu sredinu i zdravlje SZO), Rezo Getašvili ( Kavkaska NVO mreža za zaštitu životne sredine).

Povezano

Sve vesti