Zašto ne bi trebalo da kuvate spanać

Autor:

Evo nekoliko korisnih saveta za one koji vole spanać.

2
A- A A+
spanać, povrće Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Spanać je pun korisnih vitamina i minerala, i odličan je dodatak zdravoj ishrani AKO ga pripremate na pravi način.

To što smo svi mi odrasli na kuvanom spanaću ne znači da je to jedini način na koji je moguće spremiti ovo zdravo povrće. U stvari, to je najgori mogući način pripreme (mame, žao nam je).

Pre pripremanja obavezno odstranite peteljke i veće poprečne žile jer su one bogate oskalnom kiselinom. Da bi se sačuvali vitamini i minerali, spanać kuvajte na pari ili ga stavite u vrlo malu količinu kipuće vode i kuvajte ga oko pet minuta. Vodu od kuvanja bacite jer je zasićena nitratima koji se pod uticajem bakterija pretvaraju u nitrite. Zbog toga se spanać mora pripremati neposredno pre konzumiranja.

Kad spanać kuvate, "ubili ste" najveći deo korisnih nutrijenata-

"Kuvanjem se gube vitamini rastvorivi u vodi", kaže za Womens's Health dr Samanta Abot, tako da ako spanać kuvate, ne dobijate ni blizu onih količina vitamina C i folata koje ovo povrće sadrži.

Ali, ako spanać jedete sirov, u salati recimo, "u minusu ste" kad je kalcijum u pitanju.

"Sirovi spanać nije dobar izvor kalcijuma jer sadrži oksalnu kiselinu, koja sprečava apsorpciju kalcijuma", objašnjava dr Abot.

Drugim rečima, ako spanać jedete sirov, dobijate vitamin C i folate, ali ne i kalcijum koji ovo povrće takođe sadrži.

Najbolji način za pripremanje je kuvanje na pari, tako ćete iskoristiti sve hranljive sastojke kojima je ovo zdravo povrće bogato. A ako volite smutije, šaka mladog spanaća je dobrodošao dodatak.

Recept: Pita od spanaća i pirinča

Recept: Ragu od spanaća sa slaninom

Sve vesti