Vesić pio česmovaču: Provokacija, voda je ispravna

Autor:

Voda u Beogradu je ispravna za piće i odličnog je kvaliteta, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nakon što su se na društvenim mrežama pojavile informacije da je voda "zatrovana". "Bolja nego flaširana", tvrdi on

36
A- A A+

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Da li ste jutros pili vodu sa česme?

Ceo Beograd od ranih jutarnjih časova bio je zatrpan informacijom da je "voda za piće zatrovana".

"U naredna tri dana nemojte piti 'česmovaču' (vodu sa česme), došlo je do izlivanja nekih otrova!", pisalo je u cirkularnoj poruci koja je kružila raznim kanalima, najviše preko društvenih mreža.

Uspaničeni roditelji zvali su vrtiće, pitali ih da li znaju za ovu informaciju, a dobijali su odgovore da za to nisu čuli, ali da će svakako biti oprezni.

U međuvremenu, čelnici Grada Beograda organizovali su vanrednu konferenciju za novinare ovim povodom. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je popio čašu vode i onda poručio:

"Voda je ispravna i odličnog je kvaliteta. Gradski zavod za javno zdravlje je jutro izdao saopštenje u kojem navodi da je kvalitet u skladu sa svim zakonskim pravilima", istakao je Vesić na vanrednoj konferenciji za novinare i ocenio da se društvenim mrežama šire lažne vesti.

Povodom tvrdnji na društvenim mrežama da voda u Beogradu nije bezbedna za piće (da u njoj ima metana, reagovali su i iz Beogradskog vodovoda i kanalizacije. Oni takođe tvrde da je voda u potpunosti ispravna za piće.

Vesić je rekao da ispravnost vode proverava laboratorija JKP Vodovod i kanalizacija i Gradski zavod za zaštitu zdravlja koji su dužni da daju upozorenje ako je voda neispravna.

Zamenik gradonačelnika je naveo da je beogradska "česmovača" mnogo bolja i nego neke flaširane vode.

On je rekao da su lažne vesti koje su se pojavile na društvenim mrežama pokušaj unošenja panike i organizovana provokacija.

"Pojavilo se stotine obaveštenja i stoga mislimo da je reč o organizovanoj akciji. I ranije su se širile neistine, ali nikada ovakvom brzinom. To je zabranjeno zakonom i zakon jasno precizira krivičnu odgovornost za iznošenje neistinitih informacija. Podneli smo krivične prijave", naglasio je zamenik gradonačelnika.

On je poručio građanima da piju vodu i ne nasedaju na provokacije.

Pogledajte:

Izvor: MONDO

Česmovača ili flaširana voda?

Direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Dragan Đorđević je na konferenciji izjavio da je on lično noćas obavestio nadležne institucije o informaciji koja se pojavila na društvenim mrežama.

"Očekujemo da će biti nađeni oni koji su distribuirali ovu vest na tako brutalan način, a Beograđani ne treba da brinu jer je voda dobrog kvaliteta", kazao je Đorđević i dodao da se za 126 godina postojanja Beogradskog vodovoda nije pojavio nijedan incident, niti akcident.

Koliko telo može da izdrži bez hrane i vode

Direktorka zavoda za javno zdravlje Beograda Dušanka Matijević je izjavila da je kontrola vode jedna od najrigoroznijih i da se prva kontrola vrši na pet mesta, gde se voda proizvodi.

"Zavod svaki dan kontroliše vodu, nedeljno se uzme 100 uzoraka - škole, vrtići, apoteke...U inspekcije se ide nenajavljeno.A što se tiče informacije o navodnom postojanju metana u vodi to je nemoguće jer je metan gas, slabo rastvoriljiv u vodi. On bi odmah ispario...to je hemija iz petog osnovne škole", rekla je Matijević.

Koliko vode stvarno treba da pijete u toku dana

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se danas povodom lažnih informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama.


On je novinarima u Kruševcu na pitanje da li su podnete krvične prijave protiv onih koji su to uradili rekao:

"Ne znam da li je podneta prijava, ne znam ko je to uradio. Ali, šta da radite, to možete da očekujete."

On je naveo da se protiv onih koji šire lažne vesti u u Evropi i Americi donose zakoni.

"Mi nemamo takav zakon i kod nas 'mogu da kažem šta hoću i šta me briga'. To je nešto sa čime ćemo morati da se borimo i ljudi uvek moraju da čuju i saslušaju mišljenje i stav zvaničnih organa", rekako je Vučić.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti