Šveđani uvode dozvole za prosjake!

Autor:

Gradske vlasti mesta Eskilstuna u Švedskoj danas su usvojile odluku kojom se obavezuju prosjaci da traže dozvolu, da bi vlasti mogle da imaju uvid u populaciju kojoj je potrebna pomoć, javio je švedski javni radio.

4
A- A A+
Prosijak, prosjak, prositi, siromaštvo, nemaština Foto: Mondo/Goran SivačkiU tekstu se navodi da je potrebna dozvola od policijskih vlasti za "pasivno sakupljanje novca" u određenim geografskim zonama.

Odluka je usvojena apsloutnom većinom glasova socijaldemokrata, konzervativaca, partije centra i ekstremne desnice. Ekolozi, Partija Levice, i demohrišćani su glasali protiv.

Kada odluka stupi na snagu 1. oktobra, jedna dozvola koštaće 150 kruna (15 evra), a oni koji je nemaju plaćaće kaznu.

Evo koliko zaradi lažni prosjak dnevno!

Ideja nije da se spreči prosjačenje već da se omogući udruženjima ili službama socijalne pomoći da stupe u kontakt sa osobama koje žive od prošnje, da vide ko ih na to navodi i ako treba da im pomognu da se vrate u zemlju, rekao je socijaldemokratski odbornik Džimi Janson.

Socijaldemokratski premijer Stefa Leven je ocenio da je inicijativa interesantna ali je odbacio predlog koznervativaca i ekstremne desnice da se zabrani prošenje na nacionalnom nivou.

Tekst još treba da odobri odbor i mogao bi da bude procenjen kao neustavan.

Raskrinkan prosjak "invalid" (VIDEO)

Prosjaci iz BiH milioneri u Hrvatskoj

Povezano

Sve vesti