Ako nosite naočare sa polarizovanim staklima…

Autor:

Head-up displeji postaju sve napredniji pružajući vozačima sve više informacija

Novi "ford fokus" je moguće opremiti i head-up displejem.

Ovaj dodatak, koji smo prvo viđali u borbenim avionima, omogućava vozačima da prate najbitnije podatke, poput trenutne i maksimalno dozvoljene brzine, kao i navigacionih informacija, bez potrebe da pogled skidaju s puta.

Slika se projektuje na vetrobransko staklo ili posebno dodatno staklo (kao kod ovog "fokusa" ili "reno senika") i daje utisak kao da su informacije zalepljene na put ispred vozača.

Međutim, vozači koji nose naočare sa polarizovanim staklima imaju velikih problema sa čitanjem projektovanih podataka. Razlog ovome je što se svetlosni talasi prostiru paralelno sa putem.

Kako bi omogućio svima da bez problema čitaju podatke sa head-up displeja, Ford emituje talase normalno, odnosno vertikalno u odnosu na put. Jasnoj projekciji pomaže i višeslojno polikarbonatno staklo, koje omogućava da se kontroliše nivo polarizacije, boja i refleksija svetla.

Pogledajte i galeriju fotografija novog "fokusa":

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti