MONDO/Tanjug

Saudijke od danas smeju da voze i "formulu 1" FOTO

Autor:

To je i učinila jedna Saudijka pred početak trke "formule 1" za Veliku nagradu Francuske

Žene od danas po prvi put mogu da se otisnu putevima Saudijske Arabije, pošto je stupila na snagu odluka kojom im se ukida zabrana da voze.

Odluku o ukidanju te zabrane, koja je smatrana simbolom represije, doneo je u septembru kralj Salman, u okviru reformi koje sprovodi krunski princ Mohamed bin Salman.

"Spremne smo i to će potpuno promeniti naš zivot", izjavila je 47-godišnja Samira al Gamdi, psiholog iz Džede, koja je jedna od prvih žena koja je u Saudijskoj Arabiji dobila vozačku dozvolu.

Zabrana ženama da sednu za volan bila je jedinstvena u svetu i zbog nje je pustinjska kraljevina godinama bila na meti kritičara iz inostranstva, koji su je poredili sa vlašću talibana u Avganistanu, navodi Rojters.

Njeno ukidanje pozdravili su saudijski zapadni saveznici kao novi progresivni trend.

To je, međutim, praćeno žestokim obračunom sa protivnicima režima, uključujući i neke aktiviste koji su se borili za ukidanje zabrane vožnje za žene. Oni će sada sedeti u zatvoru, dok će žene za čija su se prava zalagali, moći da slobodno voze.

Protest žena za volanom u Saudijskoj Arabiji

Saudijke sa stranim vozačkim dozvolama su, na osnovu tih dokumenata, početkom meseca počele da dobijaju i svoje domaće dozvole.

Proći će još neko vreme dok i ostale savladaju vožnju u novootvorenim državnim auto-školama.

Pogledajte kako su žene u Saudijskoj Arabiji dočekale ovaj istorijski dan:

Neke žene i dalje se suočavaju sa otporom svojih konzervativnih rođaka.

S druge strane, mnoge koje su naučile na privatne vozače kažu da su oprezne da se upuste u vožnju prometnim saudijskim putevima.

"Svakako neću zavoleti vožnju. Volim da budem princeza sa nekim ko mi otvara vrata i vozi me gde god treba", kaže 22-godišnja prodavačica Fajza al Šamari.

Zabrinutost da će žene vozači biti zlostavljane u zemlji gde pravila striktne polne segregacije sprečavaju kontakt žena sa muškarcima koji joj nisu rođaci, dovela je prošlog meseca do usvajanja novog zakona kojim se određuju zatvorske i visoke novčane kazne za seksualno uznemiravanje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da, po prvi put, zaposli žene kao saobraćajne policajce, iako je nejasno kada će ih rasporediti.

Kako navodi Rojters, očekuje se da ta odluka, u zemlji gde su do nedavno bili zabranjeni bioskopi i koncerti, pruži podsticaj privredi, na primer u oblasti prodaje kola i osiguranja. To će, takođe, ohrabriti više žena da nađu posao i podignu produktivnost, iako u početku skromno.

Prvi put gledale fudbal na stadionu

Auto kompanije su odmah krenule sa teatralnim reklamama, a privatne garaže već su odredile delove sa natpisom "za dame". Reagovanja na društvenim mrežama se uglavnom pozitivna. Neke reakcije su, međutim, podrugljive ili sa izrazima zabrinutosti zbog društvenih posledica ukidanja zabrane.

Mlađa populacija, koja čini ogromnu većinu u Saudijskoj Arabiji, uglavnom podržava reforme princa Mohameda, ali mnogi strahuju da bi brzina tih promena mogla izazvati reakciju nekad dominantnih verskih konzervativaca.

Spekuliše se da hapšenje više od desetak pripadnika organizacija za prava žena u proteklih mesec dana ima za cilj upravo smirivanje konzervativnih elemenata, odnosno slanje poruke aktivistima da ne preteruju sa svojim zahtevima.

Čak i sa ukidanjem zabrane vožnje, Saudijska Arabija ostaje jedna od zemalja sa najvećim ograničenjima za žene, kojima je i dalje neophodna dozvola muževa ili muških rođaka za značajne odluke, poput putovanja u inostranstvo ili venčanja, ukazuje Rojters.

Aktivisti su već započeli kampanju za ukidanje tog "starateljskog" sistema.

Princ Mohamed je u jednom intervjuu izjavio da veruje da su muškarci i žene ravnopravni. Međutim, veteran među saudijskim aktivistima Hala Aldosari kaže da su žene u toj zemlji i dalje građani drugog reda.

"Najgore od svega bi bilo ako te sitne reforme i ućutkivanje feministkinja uspore zamah da saudijski režim krene ka smislenijim promenama", istakla je Aldosari.

I u "formuli 1"

Ovaj istorijski dan za sve žene u Saudijskoj Arabiji obeležen je i na stazi "Pol Rikar" i to pred današnju trku "formule 1" za Veliku nagradu Francuske.

Renoov F1 bolid iz 2012. godine vozila je Asel Al-Hamad, koja je ujedno i prva žena član Saudijske motosport federacije.

Ova poslovna žena i dizajner enterijera imala je čast da početkom juna prvi put proba "formulu".

"O ovome nisam mogla ni da sanjam. To je bilo nešto neverovatno. Mislila sam da će mi to biti prilika koja se pruža jednom u životu, ali oni su me pozvali još jednom", rekla je Al-Hamad.

"Verujem da danas ne proslavljamo samo novu eru u kojoj žene mogu da voze, već i rađanje ženskog motosporta u Saudijskog Arabiji", dodala je ponosna Al-Hamad.

Ona je ujedno i prva Saudijka koja je uvezla jedan "ferari" u svoju zemlju. U pitanju je model "458 spajder".

Pogledajte policijski "ferari 458 spajder"

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti