Šta znači novi logo Narodnog muzeja

Slavimir Stojanović, dizajner "odgovoran" za novi logotip ponovo otvorenog kulturnog zdanja, objasnio je za MONDO koju simboliku nosi i zašto je izgled promenjen.

Šta znači novi logo Narodnog muzeja Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Nakon 15 godina čekanja, renovirani Narodni muzej je u četvrtak uveče zvanično otvorio vrata za posetioce nakon svečanog prijema i multimedijalnog spektakla priređenog za okupljene na Trgu Republike.

Osim nove fazade, enterijera i eksponata koje sada krase Muzej, promenjen je i logotip. Grafički dizajner koji stoji iza novog simbola, Slavimir Stojanović, za MONDO je otkrio značenja i inspiraciju koja stoji iza svega, kao i zbog čega je bilo potrebe da se menja stari logo.

"Ideja je bila da napravimo savremeni logotip i vizuelni identitet koji je u skladu sa vremenom u kojem živimo. Prethodni logotip koji je bio dosta kitnjast i opterećen estetikom Miroslavljevog jevanđelja smo hteli da pročistimo i napravimo aplikativnijim za digitalne medije. To je bio u suštini sav zadatak koji sam uradio sa velikim zadovoljstvom", istakao je Stojanović za naš portal i objasnio u kom kontekstu su dve rajske ptice i "dijamant" koje vidimo iz natpis Narodnog muzeja.

Vredelo je čekati 15 godina! (FOTO, VIDEO)

"Dve rajske ptice ili pauna, kako god ih tretirali, praktično predstavljaju metaforu samog Muzeja koji brižno čuvaju neku relikviju u svojim kljunovima. U ovom slučaju, ja sam se odlučio da napravim nešto vrlo jednostavno što podseća na dragi kamen. Ustvari, to je određena vanvremenska i duhovna vrednost koju Muzej čuva", objasnio je on.

Stojanović je dodao koja je za njega, kao umetnika, važnost ponovnog otvaranja Narodnog muzeja.

"Iz ugla grafičkog diznajera i uopšte nekoga ko se bavi kreativnim poslom, mogu da kažem da je to jako važno jer imam osećaj da stojimo na ramenima nekih velikana koji su nam prethodili, a ne da smo ostali u večnom civilizacijskom suterenu. Zato je ova institucija od velike važnosti - ne samo kulturne, već i identitetske. Da mi znamo ko smo, šta smo i zašto smo", zaključio je Slavimir Stojanović.

Ušli smo u Narodni muzej pre otvaranja (VIDEO)

Pogledajte kako je izgledalo svečano otvaranje Muzeja:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti