mondo.rs

Nacionalni stadion kod Ostružnice?

Autor:

Ministar finansija Srbije Siniša Mali objavio da je najverovatnija lokacija budućeg Nacionalnog stadiona, sa oko 65.000 mesta, kod Ostružnice. "Biće to spektakularan objekat, novi simbol Beograda i Srbije", kaže on.

O izgradnji Nacionalnog stadiona u Srbiji priča se već nekoliko godina unazad.

Još 2012. godine govorilo se o ovoj temi, sa idejom da srpski fudbal dobije svoj dom za odigravanje reprezentativnih mečeva, svoj fudbalski Vembli, kako bi se stvorili uslovi da se Beograd i Srbija kandiduju za domaćina finala nekog od evropskih klupskih takmičenja po standardima Evropske fudbalske unije - Lige šampiona ili Lige Evrope.

U prvobitnim razgovorima govorilo se o nekoliko potencijalnih lokacija (Stara Pazova - gde se već nalazi "Kuća fudbala"), desna obala Dunava, odnosno pozicija Luke Beograd, potom lokacija kod takozvanog "Beogradskog Banata", uz novi "kineski most", odnosno Most Mihaila Pupina, kao i "Sremski Beograd", odnosno lokacija iza Bloka 45...

Pre tri godine, tačnije 2015. godine, tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada izdvojiti 150 miliona evra za izgradnju stadiona.

Temu izgradnje Nacionalnog stadiona aktuelizovao je ministar finansija Siniša Mali gostujući na Televiziji Pink rekavši da su već pokrenute aktivnosti u vezi sa izradom plana detaljne regulacije, kao i da su obavljeni početni razgovori sa UEFA u vezi sa kapacitetom.

"To je projekat u rangu projekta 'Beograda na vodi'. Građani Srbije mogu da vide kako niče iz dana u dan. E, tako ćemo isto da uradimo sa Nacionalnim stadionom. To nije samo izgradnja stadiona, to je i ulaganje u sportsku infrastrukturu u celu Srbiju, uložićemo novac ako treba i u stadione Zvezde i Partizana i drugih klubova. Videli ste efekte koje ta instrastruktura donosi, pogledajte Rusiju i stadione za Svetsko prvenstvo", rekao je Mali, najavivši održavanje sednice Radne grupe za ovo pitanje, koju će voditi ministar sporta Vanja Udovičić.

Prema rečima Malog, lokacija je...

"Biće ka Ostružnici, uza Novog Beograda, blizu obilaznice. To je idealna lokacija, s obzirom na to da objektu može da se pristupi sa svih strana. Imaće kapacitet od 63.000 do 65.000 mesta za sedenje, To je po standardima UEFA, što je potrebno za recimo finale Lige šampiona", rekao je Mali.

Istakao je da je izgradnja Nacionalnog stadiona višestruko značajna.

"Nema razloga da Srbija sa još nekim zemljama u regionu za par godina ne bude domaćin evropskog ili svetskog prvenstva, finala Lige šampiona ili Lige Evrope. Zato hoćemo da napravimo nacionalni stadion. Moramo da privlačimo te događaje kod nas, kao što smo organizovali Fajnal for Evrolige, da privlačimo turiste, promovišemo sport i našu zemlju".

Beograd dobija Nacionalni fudbalski stadion

Siniša Mali je dodao da će Nacionalni stadion biti "spektakularan objekat, biće novi simbol Srbije i Beograda".

"U nedeljama, mesecima koje dolaze, očekujte dobre vesti po tom pitanju. Kao što smo se posvetili Beogradu na vodi, tako ćemo i ovome", dodao je on.

Još ranije je objavljeno da će se projektantska kuća "Fenwick Iribarren Architects" baviti izradom projekta za izgradnju Nacionalnog stadiona. Ova kuća pravi stadione u Kataru, zadužena je za renoviranje stadiona Barselone, Valensije, Saragose... POGLEDAJTE OVDE

STADION U KATARU PREZENTACIJA


Qatar Foundation Stadium استاد مؤسسة قطر from DeliverAmazing on Vimeo.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.