mondo.rs

Dve trećine tima spaseno, u pećini još 4 dečaka!

Autor:

Osma osoba izneta je na nosilima iz pećine na Tajlandu, javljaju mediji u svetu. Akcija spasavanja iz pećinskog kompleksa u kojem se fudbalski juniorski tim našao zarobljen pre tačno dve nedelje nastavlja se sutra.


Mediji sa lica mesta izveštavaju da su spasioci viđeni kako na nosilima iznose spasenog dečaka i ubacuju ga u vozilo hitne pomoći, nekoliko sati pošto je ponovo pokrenuta misija spasavanja. Posle tog dečaka, koji je danas prvi, a inače peti po redu od početka akcije izvučen iz pećine, spaseno je još njih trojica.

Svi su na isti način prvo na nosilima doneti do vozila hitne, a potom transportovani u bolnicu.

U dramatičnoj akciji koja je počela juče i koja je u žiži svetske javnosti tako je do ovog časa spaseno ukupno osam od 12 zatočenih dečaka. Pored dece, u pećini je i njihov trener, za kog se pretpostavlja da će biti poslednji na redu za spasavanje.Prema poslednjim informacijama, akcija je za danas okončana, a sutra se očekuje njen nastavak i spasavanje još čevorice dečaka, kao i trenera.

Zdravlje zarobljenih dečaka i trenera u poplavljenoj pećini na Tajlandu je dobro, rekao je vođa akcije spasavanja guverner Narongsak Osotanakorn.

Jedan od članova porodice dečaka rekao je za CNN da roditelji ne znaju ko je od dečaka izvučen iz pećine, a ko je još uvek u njoj.  Njihova imena nisu objavljena iz poštovanja prema porodicama dečaka koji se još nalaze u pećini.

U pećini Tam Luang nalazi se i devet članova spasilačkog tima, nakon što su juče u toku dana tajlandski i strani ronioci uspešno izvukli četiri dečaka iz pećine, prenosi Rojters.

Spaseni dečaci su dobro, ali su i dalje odvojeni od svoje rodbine zbog bojazni od infekcije, rekli su zvaničnici.

Oni su odmah posle izvlačenja iz pećine prebačeni u bolnicu.

Spasilačka operacija bila je obustavljena tokom noći da bi se izvršila zamena boca sa kiseonikom koje se koriste tokom izvlačenja.Ronioci su ponovo ušli u pećinu između 10.00 i 11.00 časova po lokalnom vremenu, preneo je BBC.

Operacija je nastavljena uprkos bojazni da je kiša koja je padala juče i noćas ponovo podigla nivo vode u određenim sekcijama pećine.

Zvaničnici su ranije rekli da postoji prozor od tri do četiri dana za spasilačku akciju pre očekivanih monsunskih kiša.

U akciji učestvuje čak 90 spasilaca, od čega 50 inostranih, Od toga su 18 ronilaca, uključujući pet tajlandskih mornaričkih "foka" i 13 članova međunarodne ekipe.

Akcija spasavanja dečaka, ukoliko sve bude teklo po planu, trajaće tri dana.

Hrabri Srbin spasava dečake iz tajlandske pećine!

Vlasti Tajlanda objavile su detaljan plan spasavanja. Posle izvođenja grupe od četiri dečaka prvog dana, spasavanje se nastavlja u grupama.

Po dva ronioca prate svakog dečaka, svi nose kompletnu ronilačku opremu i maske koje pokrivaju celo lice, kao i boce sa kiseonikom. Prate konopac, a kada prolaz postane opasno uzan, dečaku se skida boca sa kiseonikom, zatim ga jedan ronilac vodi napred, dok drugi pozadi navodi bocu kako ne bi udarila u ivice pećine.


Deci su "foke" morale da pokažu osnove ronjenja, kako bi mogli da se snađu u mutnoj i hladnoj vodi.

Veliki je izazov i ronjenje u mutnoj vodi, gde je nulta vidljivost, gde je prostor ograničen i gde je nemoguće pratiti vreme ronjenja.

Delovi puta su skoro potpuno neprovidni usled jakog zamućenja vode, a najuži prolaz, kroz koji će dete morati samo da prođe, širok je svega 38 centimetara.

Kada se provuku kroz to usko grlo, dečaci će imati još čak 2,4 kilometra ronjenja dok konačno ne dođu do prostorije pod vodom gde će moći da udahnu vazduh. Tu će ih čekati ronioci i medicinski tim koji će proveriti njihovo stanje.

Izvor: YouTube/Euronews


Deca nisu jela nekoliko dana, a ronioci koji su ih pronašli davali su im gel kakav konzumiraju profesionalni sportisti, koncentrat glukoze koji brzo podiže nivo energije. U međuvremenu im je doneta i čvrsta hrana, doduše hladna, pa su slabi i iscrpljeni.

Međutim, lekari su procenili da dečaci mogu da izdrže spasilačku akciju.

Po izlasku iz pećine moraće da budu zaštićeni od svetlosti tamnim naočarima, jer su danima bili u mraku.

Mali fudbaleri, njih 12, i trener zarobljeni su u pećini od 23. juna.

Dečaci koji su ostali zarobljeni u pećini imaju između 11 i 16 godina.
Povezano

Sve vesti