NATO: Nema dokaza da uranijum izaziva rak

Autor:

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler u Briselu odgovarala i na pitanja novinara iz Srbije...

NATO: Nema dokaza da uranijum izaziva rak Foto: MONDO, Mario Milojević

Gotemeler je danas u Briselu prvo rekla da se KFOR neće povući sa Kosova, a da će na predstojećem samitu NATO biti reći o posvećenosti nastavku misije KFOR-a.

Odgovarajući na pitanja novinara iz Srbije o osiromašenom uranijumu koji je korišćen tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, Gotemelerova kaže da su i NATO i Ujedinjene nacije 2001. sproveli temeljne naučne istrage koje su dokazale da osiromašeni uranijum nema uticaja na zdravlje.

"Znam da postoji stalna bojazan o tome u Srbiji, mislim da moramo da nastavimo naš dijalog i nastavimo da razumemo tu bojazan, ali sa našeg gledišta dokazi ne ukazuju na to da postoje problemi", rekla je Gotemelerova.

Upitana da li NATO ima nameru da se izvini Srbiji za agresiju 1999. godine, Gotemelerova je rekla da su generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ona tokom svojih poseta Srbiji izrazili žaljenje zbog onog što se dogodilo.

Skot: Nema opasnosti od osiromašenog uranijuma

"Ali želimo i da naglasimo do koje mere bezbednosni odnosi u partnerstvu sa NATO doprinose bezbednosti i stabilnosti širom regiona i pomažu povcehanju beneficija za srpsku javnost", rekla je Gotemelerova, dodajući da oni vide mnoge beneficije u saradnji NATO i Srbije i da žele da se ona nastavi.

Da li nas ubija uranijum iz NATO bombi?

Međutim, kako kaže, pritiska na Srbiju da se pridruži NATO neće biti.

"U potpunosti je na Srbiji da odluči kakvi će njeni bezbednosni odnosi biti, stoga pozdravljamo partnerstvo sa Srbijom. Pogledajte mapu Evrope i Švajcarsku i Austriju na njoj, oni su naši cenjeni partneri i nikada, nikada nismo vršili pritisak na njih da moraju da se pridruže NATO. Mi to ne radimo, NATO to jednostavno ne radi", rekla je Gotemelerova.

Kad je reč o tužbi koju će Srbija pokrenuti protiv članica NATO, zamenica generalnog sekretara kaže da oni imaju ima dva istraživanja kao odgovor na tužbu da se oni i dalje drže dokaza koji su prikupljeni tokom istrage.

Povezano

Sve vesti