Dobre strane lošeg raspoloženja

Autor:

Da li ste znali da loše raspoloženje može da vas "natera" da se bolje nosite sa svakodnevnim obavezama?

0
A- A A+

Loše raspoloženje i tuga ljudima u nekim situacijama pomažu da se bolje fokusiraju na obaveze koje moraju da obave, da bolje organizuju vreme i odrede prioritete, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

Naučnici su utvrdili da kad smo dobre volje mnogo više gubimo vreme na gluposti i da lepo raspoloženje umanjuje naše organizacione sposobnosti.

Doduše, ovo važi za osobe koje su po prirodi ekstrovertne, dok introverti pokazuju tendenciju da se potpuno učaure i upadnu u hibernaciju kad su loše volje.

Tokom istraživanja sprovedenog na Unverzitetu Voterlu, naučnici su se fokusirali na emocionalnu reaktivnost 95 ispitanika, procenjujući kako se nose sa ispunjavanjem svakodnevnih obaveza i stresom u zavisnosti od raspoloženja.

Fokus je bio na osetljivosti, intenzitetu i trajanju emocionalnih odgovora u zavisnosti od raspoloženja. Sve ovo su faktori koji određuju naše "efektivno funkcionisanje", odnosno sposobnost da ispunjavamo zadatke.

Ispitanici su podeljeni u grupe, u zavisnosti od emocionalne reaktivnosti, na one koji su visokoreaktivni i niskoreaktivni.

Visokoreaktivni (zapravo ekstroverti) su osobe koje imju brze, intenzivne emocionalne odgovore, dok su niskoreaktivni (introverti) osobe koje su generalno opuštenije.

Tokom istraživanja, naučnici su utvrdili da ekstroverti bolje izvršavaju zadate operacije kad su loše raspoloženi. S druge strane, sposobnost introvertnih osoba da se nose sa očekivanjima i ispunjavaju zadatke značajno je opadala kad su loše volje.

"Naši rezultati pokazuju da određeni tipovi ličnosti mogu iz neraspoloženja izvući i ponešto dobro, u smislu bržeg razmišljanja i donošenja odluka u svakodnevnom životu", navodi se u studiji, prenosi "Dejli mejl".

Ovako vam telo poručuje da ste pod stresom

Evo šta vam radi stres na poslu

Povezano

Sve vesti