MONDO/Agencije

Traže razrešenje Vjerice Radete

Narodni poslanici Demokratske stanke pokrenuli su danas zahtev za razrešenje Vjerice Radete sa mesta potpredsednice Narodne skupštine Srbije.

Traže razrešenje Vjerice Radete  Foto: MONDO/Predrag Vujić


Takođe, Liga socijaldemokrata Vojvodine traži smenu Radete u parlamentu i zahteva pokretanje krivičnog postupka.

Inicijativu za smenu Radete podržali su i poslanici Dosta je bilo.

U obrazloženju poslanika DS se ističe da je nedopustivi govor mržnje u izjavi potpredsednice skupštine, kojom se obračunava sa žrtvama zločina u Srebrenici i vređaju njihove porodice, ugrozilo ugled institucije parlamenta koji ona predstavlja, zbog čega se zahteva da je Skupština Srbije hitno razreši sa te funkcije.

Atmosfera mržnje koja se kontinuirano podstiče i toleriše od strane nosilaca najviših političkih funkcija u državi, moraju stati najpre u Narodnoj skupštini, kao demokratskoj instituciji koja predstavlja sve građane, saopštila je DS.

Kako je navedeno, uvrede i bol koji je potpredsednica nanela porodicama žrtava sa pozicije potpredsednice skupštine zaslužuje jasnu i hitnu reakciju narodnih poslanika.

Šokantna izjava Vjerice Radete

Zbog toga, poslanici DS danas će uputiti predlog za razrešenje potpredsednice Narodne skupštine Vjerice Radete i pozvati narodne poslanike da se pridruže inicijativi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je saopštila da je užasnuta reakcijom potpredsednice Skupštine Srbije Radete na vest o smrti predsednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmedović.

"Morbidnost koja izlazi iz svih okvira političkog delovanja morala bi da zgrozi svakog humanog i civilizovanog čoveka".

U LSV navode da Radeta "duboko frustrirana, nesrećna, netalentovana i po svemu neuspešna političarka ima pravo na svoje lične mržnje i borbu sa vlastitim demonima".

"Ali, naše društvo ne sme da bude talac bilo čijih političkih i psiholoških poremećaja. Radeta mora biti hitno smenjena sa mesta potpredsednice Skupštine Srbije i bez odlaganja joj se mora oduzeti poslanički imunitet. LSV od tužilaštva očekuje da radi svoj posao i pokrene krivični postupak protiv Radete", navedeno je u saopštenju te stranke.

Poslanici DJB saopštavaju da su potpisali inicijativu za smenu Radete i ocenjuju da su podsticanje i afirmacija govora mržnje opasni i da mogu imati dalekosežne posledice po naše društvo, te da je osuda i sankcionisanje ovakvih postupaka neophodna.

Ranije danas predsednik LDP Čedomir Jovanović obratio šefovima poslaničkih klubova pismom u kojem je zatražio da se ne održavaju sednice parlamenta dok potpredsednica skupštine Vjerica Radeta ne podnese ostavku ili ne bude smenjena sa svih funkcija, saopšteno je iz te stranke.

Narodna poslanica i funkcionerka SRS Vjerica Radeta nedavno je neprimereno reagovala na svom tviter nalogu na vest o smrti predsednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović, koja je u Potočarima izgubila muža i dva sina.

"Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!", napisala je Radeta.

Povezano

Sve vesti