MONDO/Fonet

Ivanić "presudio": Neće biti tužbe zbog mosta

Autor:

Presahla je i jalova nada Bošnjaka iz BiH da bi tužbom mogli da ometu izgradnju Pelješkog mosta u Hrvatskoj presahla je "presudom" srpskog člana Predsedništva BiH, Mladena Ivanića.

0
A- A A+

Srpski član Predsedništva Ivanić izjavio je danas za N1 da protiv Hrvatske neće biti podneta tužba zbog početka izgradnje mosta koji spaja poluostrvo Pelješac i kontinentalni deo Hrvatske kroz "međunarodne vode".

Ivanić je rekao da se neće ići na preglasavanje unutra Predsedništva i da će se držati principa.

"Ona (tužba) se ne može desiti, ja nisam čovek koji će ići na preglasavanje, držim se principa i mislim da se na principima može delovati. Ako bi bilo saglasnosti između njih dvojice (Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića), onda - da, ali da ja budem taj koji opredeljuje, zaista ne", objasnio je svoj stav Mladen Ivanić.

Bosna: Proglasićemo suverenitet na delu Jadrana

Hrvatska je, uprkos protivljenju iz dela BiH, ozvaničila početak gradnje Pelješkog mosta čemu se Sarajevo protivi zbog nerešene granice na moru sa Hrvatskom, ali i zbog gabarita mosta koji će biti visok 55 metara i imati četiri saobraćajne trake.

Frka oko Pelješkog mosta: Kinezi u dampingu?

Bošnjacima u BiH ne odgovara gradnja mosta jer navodno zatvara prilaz vodom teritoriji te zemlje a i saobraćajno ostavlja bosanosnkohercegovački deo obale Jadranskog mora u zapećku.

Pomorski ekspert Nešad Alikadić je ranije za N1 rekao kako ima informacije da je u BiH trenutno u toku pokretanje pravnog postupka protiv Hrvatske.

Bosansko-hercegovačko opiranje gradnji mosta možda bi imalo nekakvog uspeha da je usmereno samo protiv Hrvatske, članice EU, ali iza projeksta stoji i njegov izvođač, moćna Kina koja pokazuje sve veći uticaj i interes za Zapadni Balkan.  

Povezano

Sve vesti