Čuvajte se komaraca!

Autor:

U Srbiji je do danas registrovano je 70 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila, a pet pacijenata je preminulo od bolesti koju prenose isključivo komarci.

Čuvajte se komaraca! Foto: MONDO/Predrag Vujić

Virus Zapadnog Nila je bolest koju isključivo prenose komarci i kao glavnu meru zaštite pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje ''Batut'' Darija Kisić Tepavčević navela je uništavanje komaraca kao primarnih nosilaca virusa, ali i lične mere prevencije.

''Pokrajinski Sekretarijat za urbanizam i životnu sredinu i Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda sprovode mere suzbijanja komaraca. Apelujemo na sve lokalne samouprave da u narednom periodu sprovode zaprašivanje komaraca'', rekla je Kisić Tepavčević za Tanjug.

Osim sistemskih mera koje se sprovode u celoj zemlji, Kisić Tepavčević je istakla i važnost lične prevencije uz podsećanje da se od uboda komaraca može zaštiti upotrebom repelenata i nošenjem šire i svetlije odeće dugih rukava i nogavica.

Takođe, od uboda komaraca štiti i stavljanje mrežica na prozore i vrata, izbegavanje močvarnih predela i šuma, kao i otvorenih prostora u zoru i sumrak kada su komarci najaktivniji.

Kao mere prevencije Kisić Tepavčević je navela i uništavanje komaraca u zatvorenim prostorima, boravak u klimatizovanim prostorima i isušivanje posuda sa stajaćom vodom koja su, kako ističe, legla za razmnožavanje komaraca.

Ona je pojasnila da je u ovom periodu godine intenzivirana aktivnost komaraca koji su prenosioci virusa groznice Zapadnog Nila, kao i da se tokom sezone, od juna do novembra, kontinuirano prati aktuelna epidemiološka situacija o čcemu se javnost redovno obaveštava.

''Od 2012.godine, kada je ova bolest prvi put registrovana na teritoriji naše zemlje, sprovodi se sistemski epidemiološki nadzor u humanoj populaciji kroz mrežu Instituta ''Batut'' i zavoda za javno zdravlje'', naglasila je Kisić Tepavčević.

Prirodni lekovi koji pomažu kad vas bocne komarac

Objavite RAT komarcima!

Petoro umrlih od groznice Zapadnog Nila

Povezano

Sve vesti