• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dozivaju se pameti: Priština ukinula sporne carine

Izvor Tanjug

Privremene institucije u Prištini ukinule su spornu odredbu o zaštitnoj carini od 30 odsto na uvoz sezonskog voća i povrća i kukuruza, koja je uvedena 13. jula ove godine.

 CEFTA - Priština ukinula sporne carine na voće Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Priština je prošle nedelje ukinula zaštitne carine na 14 proizvoda, a najnovija odluka se odnosi na preostalih sedam vrsta voća i povrća, kaže za Tanjug potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je dodao da je popuštanje Prištine posledica "pritiska i odlučne reakcije Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore", koje su se prošle nedelje, na ministarskom sastanku u Beogradu, "jedinstveno suprotstavile ovoj i svakoj drugoj vrsti barijera u trgovini".

Kosovo udarilo direktno na sve CEFTA partnere

"Četiri zemlje će nastaviti da insistiraju na ukidanju preostalih carinskih i vancarinskih barijera koje je ranije uvela Priština. Samo kroz slobodan protok ljudi, roba i usluga može doći do stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, koji je u apsolutnom interesu svih strana CEFTA, jer povećava konkurentnost naših privreda i otvara mogućnost novih investicija u regionu", kaže Lajić.

Podseća da su i dalje na snazi barijere Prištine prema prometu brašna i termoblokova iz centralne Srbije, mleku i mlečnim proizvodima iz Bosne i Hercegovine i pivu iz Crne Gore.

Ljajić, međutim, kaže da je najnovija najava iz Prištine i Tirane o brisanju granica u potpunoj suprotnosti sa principima regionalne saradnje i daljih ekonomskih integracija Zapadnog Balkana.

"Takvi, jednostrani potezi, pre su uvod u realizaciju velikodržavnog projekta, nego što podstiču jačanje privrednih i trgovinskih veza u regionu", zaključuje Ljajić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image