• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovo udarilo direktno na sve CEFTA partnere

Izvor Tanjug

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, Rasim Ljajić, najavio je danas da će tražiti hitan sastanak sa resornim ministrima BiH i Makedonije, kao i hitnu sednicu Komiteta CEFTA, povodom najnovije odluke Prištine.

 Ministar Ljajić - Priština direktno prekršila CEFTA Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Vlasti samoproglašene Republike Kosovo uvele su "zaštitne mere" u vidu carine od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza.

Ljajić je rekao Tanjugu i da će pored sastanka sa kolegama iz BiH i Makedonije, na kome će biti zauzet zajednički stav i predložene konkretne mere, zatražiti i hitnu sednicu Komiteta CEFTA, s obzirom na to da je pomenutom odlukom prištinskih vlasti direktno prekršen CEFTA sporazum.

Ministarstvo trgovine i industrije privremenih institucija u Prištini primenjuje zaštitnu carinu od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza od juče i odnosi se, kako su naveli, "na sve trgovinske partnere".

Beograd uvodi kontramere prema Prištini!

Pošto se carina primenjuje isključivo na sezonsko voće i povrće (krastavac, paradajz, paprika, kupus, spanać, luk, šargarepa, mahunarke, krompir, lubenica, dinja, jabuka, kruška, šljiva, višnja, trešnja, jagoda, malina, kupina) i kukuruz, veoma je izvesno da će najveću štetu od ove odluke pretrpeti članice CEFTA, upozorio je Ljajić

"Privremene kosovske institucije moraju jasno da kažu da li i dalje žele da budu deo CEFTA sporazuma ili ne žele. Nema članice CEFTA prema kojoj prištinske vlasti nisu uvele bar po jednu vancarinsku barijeru, a ova najnovija se odnosi na sve. Očigledno je da principi slobodnog kretanja roba i usluga za kosovske vlasti važe samo onda kada to njima odgovara".

Takav odnos je u suprotnosti ne samo sa idejom o zajedničkom ekonomskom prostoru u ovom delu Evrope već i sa temeljnim vrednostima savremene ekonomije u svetu, naglasio je Ljajić.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Pa zar Kosovo nije Srbija?!?!?

special image