Istina i mitovi o menstruaciji

Autor:

Da li možete da zatrudnite tokom "onih dana", da li vežbanje pomaže kod grčeva, i sve drugo što ste uvek želeli da znate!

Istina i mitovi o menstruaciji Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Vekovima unazad, za menstruaciju se vezuju razni mitovi, "bapske priče" i pogrešna uverenja, a mi ćemo vam ih objasniti, stavku po stavku, kako nikada više ne biste imali dilemu.

Da li smemo da vodimo ljubav tokom menstruacije?

Naravno! Možda će vam malo smetati prizor krvi, ali ukoliko oba partnera sa time nemaju problem, menstruacija ne bi trebalo da vas spreči da uživate. Takođe, orgazam će vam popraviti raspoloženje, ali može i da olakša grčeve jer oslobađa napetost u karličnom delu.

Da li može da se zatrudni tokom menstruacije?

Da.

Žene sa kraćim ciklusom čak imaju veći rizik da zatrudne, od onih kojima ciklus traje 28-30 dana.

SASVIM ISKRENO: Dnevnik PMS-a

Da li vežbanje pomaže kod grčeva?

Ponekad, ukoliko bolovi nisu toliko jaki da vas "spakuju" u krevet, i ako imate energije, vežbanje će vam svakako pomoći da se osećate bolje. Ovo je, ipak, subjektivna kategorija, jer stručnjaci nikako ne mogu da se slože oko pravih efekata. Tu je i psihološki efekat – ako se uvek posle vežbanja osećate bolje, tako će biti i tokom "onih dana".

Da li menstruacija "prestane" kada smo u vodi?

Često pitanje tokom letovanja, evo istine! Obloga materice neće prestati da se odvaja dok plivate, ali će vam se zbog boravka u vodi činiti da je tok krvi slabiji. Kada smo u vodi, sila gravitacije ne utiče toliko jako na naše telo, zbog čega će i krv oticati sporije.

Da li smemo da plivamo tokom menstruacije?

Da, ako vam prija. Stavite tampon, i ne verujte u one gluposti o raznim vodenim "živuljkama" koje će, navodno, privući krv.

Da li se menja glas tokom menstruacije?

Ne kod svih žena, ali jedno istraživanje sprovedeno 2011. pokazalo je da hormoni tokom menstruacije mogu da izmene naš glas.

Da li menstruacija mora da se dogodi svakog meseca?

Ne mora, a postoje i razni načini na koje možete da je zaustavite, kao što su pilule i druge metode kontracepcije. Ako ste sigurni da niste trudni, menstruacija je možda izostala i zbog stresa, promena u ishrani ili nivoa aktivnosti.

Da li se ciklus zaista sinhronizuje sa drugaricama?

Ne. Iako sigurno znate gomilu žena koje tvrde da su im se ciklusi sinhronizovali sa ciklusima prijateljica ili koleginica na poslu, ali to su slučajnosti.

Da li zaglupimo tokom "onih dana"?

Ponekad, pomalo. Nekoliko dana pre, i tokom menstruacije, nivo estrogena će biti niži nego inače, što utiče na koncentraciju i pamćenje.

Da li je menstrualna krv drugačija od "obične"?

Ne.

Da li vremenski uslovi utiču na menstruaciju?

Da. Jedna studija objavljena u američkom žurnalu "Ginekološka endokrinologija" pokazala je da je tokom leta aktivnost jajnika veća, nego tokom zimskih meseci. Zbog toga, Sunce i vrućina mogu da ubrzaju proces ovulacije i skrate dužinu ciklusa. Zimi ćemo, takođe, teže "podneti" i PMS, i bolove, pošto će nam se nivo vitamina D i funkcija štitne žlezde malo umanjiti.

Da li krv može da se pojavi i na drugim mestima?

Može, u veoma, veoma retkim slučajevima, lekari širom sveta viđali su čak i slučajeve krvavih suza. Žene sa endometriozom, takođe, mogu da dožive i krvarenje iz nosa. Naravno, bilo kakvo obilno krvarenje morate prijaviti svom ginekologu, kako bi ispitao o čemu je reč.

Da li menstruacija utiče na disanje?

Kod žena koje boluju od astme, da. Može da im pogorša simptome, usled izmena nivoa estrogena. Probleme sa simptomima tokom menstruacije ima između 19 i 40 odsto žena sa astmom.

Imate li još neko pitanje vezano za menstruaciju? Napišite nam u komentarima, a mi ćemo pronaći odgovor!

Tagovi:

Povezano

Sve vesti