MONDO/Tanjug

Asfaltiran novi deo autoputa, pogledajte (VIDEO)

Autor:

Na deonicama Koridora 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga završeno je oko 80 odsto svih radova i asfaltirano više od 60 odsto budućeg autoputa. Rok za završetak je 25. decembar.

13
A- A A+

Izvor: TanjugSa završetkom tih deonica na Koridoru 11 biće povezano ukupno 102 kilometara auto-puta od Obrenovca do Preljine kod Čačka.

Na deonicama Obrenovac–Ub i Lajkovac–Ljig trenutno se postavlja završni habajući sloj asfalta i prave kanali za odvodnjavanje i separatori.

Na deonici Obrenovac–Ub, koja je duga 26 kilometara, asfaltirano je više od 60 odsto budućeg autoputa, a radove izvodi kineska "Šandong haj spid" grupa, koja je glavni izvođač radova na obe deonice.

Na drugoj deonici, od Lajkovca do Ljiga dugoj 24 kilometra, asfaltirno je 73 odsto trase auto-puta, a radove izvodi domaći podizvođač "Energoprojekt".

Radovi na izgradnji te dve deonice se finansiraju uz pomoć kredita kineske Eksim banke u vrednosti od 300,37 miliona dolara, a iz budžeta Srbije je izdvojeno 33,7 miliona dolara.

Predložite: Kako da se zove autoput ka Crnoj Gori?


Do kraja godine u saobraćaju će biti dve deonice Koridora 11, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga u dužini od ukupno 50 kilometara i ranije izgrađena deonica Ub–Lajkovac u dužini od 12 kilometara, kao i ranije otvoren auto-put Ljig–Preljina dug 40 kilometara, što je ukupno 102 kilometra.

Potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović ranije je rekla da će 1. marta početi i radovi na sledećoj deonici Koridora 11, od Preljine do Požege.

Pao i Brančić: Probijen najduži tunel na K11


"Izgradnja će trajati oko dve godine, tako da 2021. možemo imati auto-put sve do Požege",navela je Mihajlovićeva.

Do kraja 2019. godine treba da bude završena i deonica Koridora 11 od Surčina do Obrenovca, koju takođe grade Kinezi.

Mihajlovićeva je bila rekla i da je još rano da se govori o rokovima za nastavak gradnje auto-puta od Požege do Boljara, odnosno granice sa Crnom Gorom, pošto je u pitanju velika investicija vredna između 1,2 i 1,7 milijardi evra.

Povezano

Sve vesti