Ako ste gladni nakon što ste doručkovali, znajte da je krivac za to nivo šećera u krvi. Ali srećom, postoji rešenje.
Jeste li se ikada pitali kako to da ste gladniji posle dorucka nego kada uopšte ne doruckujete? Razlog za to je nivo šecera u krvi.
Kada jedemo ugljene hidrate - ciji se unos i preporucuje za dorucak - telo ih konvertuje u glukozu koja ide u naš krvotok. Nivo glukoze onda raste, a što brže raste, brže i opada – uzrokujuci osecaj gladi, letargiju i potrebu za slatkišima.
Razlika izmedu zdravih celih žitarica i rafinisanog šecera i belih ugljenih hidrata je upravo u trajanju tog procesa pretvaranja u glukozu.
Što više hranljivih vlakana jedete, do duže treba da se svare, pa cete duže i biti siti.
Nutricionista Ijan Marber saglasan je sa tim da je za glad nakon dorucka krivac nivo glukoze u krvi.
"Visok unos ugljenih hidrata za dorucak, a mali unos hranljivih vlakana i proteina koji bi usporili proces varenja, može da dovede do toga da kratko imate energije, a zatim ubrzo ogladnite, vec za koji sat".
On naglašava da je organizmu potebno duže da svari proteine, hranljiva vlakna i masti, pa konzumiranje ovih namirnica uz ugljene hidrate za dorucak pomaže da duže budete siti.
Na primer, ovsene pahuljice uz voce i orahe, duže ce vas držati sitim, nego ako jedete samo pahuljice.
"Ili, jaje sa avokadom i komadom tostiranog hleba. Bilo kakav protein unesen uz ugljene hidrate bogate hranljivim vlaknima imace isti efekat".
Da bi se izborilo sa glukozom, telo pocinje da proizvodi insulin.
"Kada pojedete obrok koji je bogat rafinisanim ugljenim hidratima, pankreas treba da se izbori sa naglim porastom glukoze u krvi, pa pocinje da proizvodi insulin što brže", objašnjava nutricionistkinja Rijanon Lamber.
"Medutim, to cesto rezultira uklanjanjem previše glukoze iz krvi, pa onda pada nivo šecera i zbog toga posežete sa keksom, kako biste uneli još šecera".
Ona navodi da zbog toga, na primer, parce hleba namazano džemom pojedeno za dorucak ne može dugo da nas održi sitim.
Jedno od rešenja može i da bude da malo pomerite dorucak, odnosno da ne jedete cim ustanete.
Telo ujutru proizvodi dosta hormona stresa, kortizola, kako bi nas "izvuklo" iz kreveta i pokrenulo. Ako dorucak pojedete dok je nivo kortizola veoma visok, nivo insulina ce biti još veci.
S obzirom na to da insulin kontroliše nivo šecera u krvi i vašu glad, moguce je da cete biti gladni ubrzo posle dorucka. Kasnije tokom dana, nivo kortizola i insulina se smanjuje.
Ukoliko odlaganje dorucka za vas nije opcija, onda bi svakako trebalo da jedete složene, a ne proste ugljene hidrate, i u kombinaciji sa proteinima i hranljivim vlaknima.