Da li je sušeno voće dobro za vas

Autor:

Pa… i da i ne. Evo na šta treba da obratite pažnju, da biste izvukli najbolje za vaš organizam.

Da li je sušeno voće dobro za vas Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Sušeno voće na prvi pogled je "zalogaj iz snova" i vrlo zgodan izbor za užinu: ukusno je, lako možete da ga spakujete i ponesete sa sobom i (uglavnom je) zdravo. Ali, ova poslastica nije baš tako bezazlena kao što deluje.

Sušeno voće sadrži mnogo vlakana… i kalorija...

Kao i sveže voće, dehidrirano je puno vitamina i antioksidanata (jupi!). Ali, pošto je osušeno, koncentracija svega je mnogo viša nego u svežoj varijanti. To se odnosi i na vlakna, koja jesu dobra, ali u većim količinama mogu da izazovu grčeve i nadimanje, naročito ako generalno ne jedete namirnice koje sadrže vlakna baš često, piše Women's Health.

Takođe, suvo voće ima i više šećera i samim tim - više kalorija. Čak i suvo voće bez dodatog šećera (koje je, naravno, pametniji izbor) može da vam napravi probleme sa varenjem zbog velike količine šećera. Šta još pogoršava stvari? Sulfiti koji se često koriste u preradi mogu kod nekih osoba da izazovu dijareju i glavobolje.

… ali tako je zgodno!

Ako pametno birate, ukusno sušeno voće može vam pomoći da odolite manje zdravim grickalicama i slatkišima. Ako volite čips, probajte sušene jabuke ili kolutiće banane, ako vam se jedu gumene bombone, birajte mekše sušeno voće, bobičasto kao što su brusnice ili suvo grožđe na primer.

Važno je i kako ćete jesti, naravno.

Pijte dovoljno vode. Vlakna poboljšavaju i ubrzavaju varenje. Ali, takođe skupljaju i vodu. Kao neprijatna posledica, može se javiti konstipacija i zato je pametno da svaki put uz sušeno voće popijete i čašu vode.

Ne preterujte sa količinom. Ako radite, na posao ponesite samo po jednu porciju, što bi bila dva komada (dve sušene kajsije, dve kriške sušenog manga ili kruške) ili dve supene kašike sitnijeg voća kakvo su na primer borovnice ili brusnice.

Dodajte i malo proteina. Ako sušenom voću dodate i neku namirnicu bogatu proteinima, kao što su orašasti plodovi ili grčki jogurt, brže ćete se zasititi i nećete preterati sa količinom šećera.

Recept: Kolač od suvog voća i oraha

Tagovi:

Povezano

Sve vesti