Prvi potpuno električni Mercedes SUV (FOTO, VIDEO)

Autor:

Ovo je ujedno i prvi model iz električne serije EQ, koja označava "električnu inteligenciju".

"Mercedes EQC" je prvi 100 odsto električni SUV model sa trokrakom zvezdom na "čelu".

Zvanična premijera ovog dugo najavljivanog električnog automobila je održana u Stokholmu, dok će šira javnost moći da se upozna sa "EQC-om" za mesec dana na sajmu automobila u Parizu.

Novi "mercedes" je razvijen na posebnoj platformi za električna vozila, a model 400 4MATIC pokreću dva elektromotora ukupne snage 300 kW (408KS) i maksimalnog obrntog momenta od 765 Nm. Jednim punjenjem litijum-jonskih baterija od 80 kWh moći će da pređe do 450 km.

Do 2025.

Mercedes će u naredne četiri godine lansirati još deset potpuno električnih vozila. Do 2015. u Mercedesovoj ponudi oko petine će biti električni modela – osim 100 odsto EV-a, tu će biti i veliki broji punjivih hibrida, kao i automobila sa blagom hibridnom asistencijom.

Iako teži skoro 2,5 tona, do "stotke" ćemu trebati samo 5,1 sekunda, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 180 km/h. Izgleda da će brzine od preko 200-250 kilometara na sat u budućnosti biti rezervisane samo za super sportske modele.

Dimenzije ovog modela su 4761x1884x1624 mm, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2873 mm. Dakle, ima dosta prostora za putnike, ali i za prtljag u gepeku zapremine 500 litara.

Očekivano u kabinskog delu dominira napredni info-zabavni sistem MBUX (Mercedes-Benz User Experience), s kojim smo imali prilike da se probamo u novoj "A klasi".

Ovaj SUV će imati veliki broj inteligentnih servisa i funkcija koje su u rasponu od planiranja puta do daljinske kontrale klima uređaja i bežičnog punjenja baterija.

Bezbednost putnika će biti na najvišem mogućem nivou zahvaljujući radarima kratkog i srednjeg dometa, stereo kameri i ultrazvučnim senzorima.

"EQC" stiže iz fabrike u Bremenu u drugoj polovini sledeće godine po ceni od oko 70.000 evra za baznu verziju.

Izvor: YouTube/Mercedes-Benz

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti