MONDO/Agencije

Premijer Švedske rivale nazvao "rasistima"

Švedski premijer Stefan Leven nazvao je danas u finišu predizborne kampanje sve popularniju desničarsku partiju Švedskih demokrata rasističkom.

2
A- A A+

U Švedskoj se sutra održavaju izbori za 349 članova parlamenta.

Biće to prvi izbori nakon što je vlada 2015. godine dozvolila da 163.000 migranata uđe u zemlju koja ima deset miliona stanovnika, što je, inače, najviše migranata u nekoj evropskoj članici u odnosu na broj stanovnika.

Leven, lider socijaldemokrata, optužio je neke svoje protivnike da se spremaju za saradnju s desničarima, uz obećanje da se to neće dogoditi, prenosi AP.

"Nećemo odstupiti ni milimetar pred mržnjom i ekstremizmom gde god da se pojave. Opet, opet i opet pokazuju svoje nacističke i rasističke korene i pokušavaju da unište EU u trenucima kad nam saradnja najviše treba", rekao je on.

Šveđani: Mi smo dokaz iz EU da se ne mora u NATO

Ankete javnog mnjenja pokazuju da etablirane partije, uključujući stranke levog centra koje su favorizovale politiku otvorenih vrata, gube poverenje građana.

Osim toga, podrška Švedskim demokratama, partiji proistekloj iz neonacističkog pokreta, porasla je sa 13 odsto pre četiri godine na 20 procenata.

Lider Umerene partije Ulf Kristerson istakao je značaj integrisanja pridošlica, dok bivši premijer iz Umerene partije Karl Bilt kaže da zabrinjavajući uspon ekstremne desnice može da se zaustavi, ali da treba shvatiti ozbiljnost takve vrste emocija.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.