mondo.rs,MONDO/Agencije

Vučić sa kineskim predsednikom: Stižu investicije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Pekingu sa kineskim liderom Si Đinpingom i to je njihov peti susret za poslednje tri godine. Evo kako teče susret:

12.50 - U prisustvu predsednika Kine i Srbije, Si Đinpinga i Aleksandra Vučića u Pekingu su danas potpisana dva veoma značajana sporazuma iz oblasti infrastrukture koje se rade u Srbiji.

Reč je o okvirnom sporazumu između Vlade Srbije i Kine o obezbeđenu Srbiji koncesionog zajma za potrebe sprovođenja projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i ugovoru o državnom koncesionom zajmu za projekat izgradnje obilaznice oko Beograda na autoputu E70/75, deonica most preko Save kod Ostružnice-Bubanj Potok.

11.19 - Predsednik Vučić izjavio je da mu je kineski predsednik preneo da će ponovo posetiti Srbiju.

10. 35 - Kineski predsednik ukazao je na značaj strateške saradnje Srbije i Kine u okolnostima dubokih i složenih promena u svetu, a Vučić je rekao da je počastovan što je gost kineskog predsednika i da to predstavlja veliku nadu za Srbiju.  Dvojica predsednika ukazala na značaj saradnje dve zemlje u okviru incijative "Jedan pojas, jedan put". Početak sastanka emitovan na RTS, a nastavak zatvoren za javnost.

10.31 - Počeo je susret dvojice predsednika. Oni su se rukovali pred novinarima, a potom je počeo stastanak. U srspkoj delegaciji su ministri Siniša Mali i Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, kao i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

........................................


Domaćini su skrenuli pažnju da kineski lider nema običaj da prisistvuje potpisuvanju ugovora ovog tipa.

Kinesko čudo stiže u Borču!

U Pekingu će biti razgovora, prema saznanjima Tanjuga, i o vojnoj saradnji, odnosno nabavci dva drona.

Vučić i Si su se do sada sastali četiri puta - prvi put 2015. na samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, godinu dana kasnije kineski predsednik je boravio u poseti Beogradu, a dvojica predsednika razgovarala su i 2017. tokom inicijative "Pojas i put", a zatim su se sreli i u Davosu.

Prvog dana posete potpisano je više sporazuma, među kojima i onaj sa kompanijom "Ziđin" koja bi u RTB Bor trebalo da uloži 1,46 milijardi dolara, kao i sa Šandong Linglongom o otvaranju fabrike guma u Zrenjaninu u vrednosti od skoro milijardu dolara.

Povezano

Sve vesti