"Narednih 50 godina istočna Srbija osigurana"

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da značaj kineskih investicija svakako najbolje razumeju zaposleni u smederevskoj Železari, kao i u Boru i Majdanpeku.

Istakao je da je kineskom investicijom u RTB Bor osigurano narednih 50 godina za istočnu Srbiju, njen rast i razvoj.

Tokom posete delegacije Srbije Kini potpisano je 11 sporazuma vrednih tri milijarde dolara.

"Običnom čoveku ne znači ništa ni tri miliona, 300 miliona, ni tri milijarde, ni 300 milijardi... To su tamo neke cifre, jer ih ne vidi direktno. Ali, ako pitate zaposlene u smederevskoj Železari, oni to itekako razumeju, jer radnik Železare, umesto da nema platu, sedi kući i traži posao, sada ima posao i veću platu nego da smo im mi ponudli", rekao je Vučić.

Kineski predsednik ponovo dolazi u Srbiju

To, kako je rekao, razume i Bor, jer će sada Bor i Majdanpek imati i veću rudnu rentu, pa će bolje živeti i građani koji radeu javnom sektoru, ali i oni koji rade u RTB-u, imaće osiguranu budućnost.

O bespilotnim letelicama

Vučić je o nabavci bespilotnih letelica od Kine razgovarao sa predsednikom Kine i kaže da građani mogu da budu ubeđeni da Srbija polako, ali sigurno postaje snažnija. Predsednik Kine Si otvoreno je govorio o našoj vojnotehničkoj saradnji, ali i da su tu timovi dve zemlje, koji će na tome dalje raditi.

"Pre nekoliko godina, oni koji nas danas kritikuju, zvanično su nudili ljudima u RTB Bor, tražili od njih da prestanu da se bave proizvodnjom bakra. Govorili su im da prave stolice od pruća, da sade kikiriki... Danas pričamo o narednih 50 godina osiguranih za istočnu Srbiju", naglasio je.

To će, kaže, značiti da od rudne rente i Majdanpek i Bor i ceo Borski okrug, ali i deo Braničevskog okruga imaju bolje puteve, što vodi ubrzanom razvoju.

 Kako je dodao, smejali su mu se kada je govorio o prosečnoj plati od 500 evra.

"Tada je šef DS (Dragan) Šutanovac rekao - kada to bude u Srbiji, svi ćemo da glasamo za SNS. Sada sačekajte povećanje plata, decembarske ili januarske plate ići će na 470 evra prosečno", rekao je predsednik.

Kinesko čudo stiže u Borču!


Naveo je i da je svako uključivanje Srbije u kineske projekte važna vest za nas.

Vučić je rekao da je ranije, govoreći o inovativnim idejama i prototipima "letećih automobila" koje Kinezi u svojoj zemlji planiraju da realizuju, to bila jedna od tema o kojoj se razgovaralo.

"Šta god da oni nama preporuče, ne možemo mi to da nosimo, nemamo mi ni taj novac. Prave prototipe, u bilo šta ako možemo da uđemo, to je velika sreća za nas. To je dobijanje nečega što više nisu ni kapitalne investicije, veće je to nešto više od toga, to je zadržavanje mladosti i obezbeđivanje budućnosti za našu zemlju", naznačio je.

Povezano

Sve vesti