Hapšenje: Zaražene "ruske" nektarine prodavali u Srbiji

Autor:

U Srbiji je uhapšeno sedam osoba koje se sumnjiče da su prodavale zaražene nektarine koje su vraćene iz izvoza u Rusiju. Među njima i fitosanitarni inspektor iz Ministarstva poljoprivrede.

12
A- A A+
Euri, Euro, Novac, novčanice, Evro, Evri Foto: MONDO/Samir Cacan

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, primanje mita, davanje mita i primanje mita u obavljanju privredne delatnosti, saopšteno je iz MUP-a.

Uhapšeni su A.C. (1983) i A.C. (1956), odgovorna lica privrednog društva Coja promet iz Aleksinca, N.J. (1973) i S.M. (1989), zaposleni u ovom privrednom društvu, G.J. (1975), odgovorno lice preduzetničke radnje Župski melem iz Tuleša, N.M. (1965), odgovorno lice Minakproma Perčin, i P.P. (1962), kao i fitosanitarni inspektor u Ministarstvu poljoprivrede.

Inspektori osuđeni zbog mita i droge!

Sumnja se da su se A.C, A.C. i N.J. dogovorili sa N.M. i organizovali da kamion sa tovarom nektarina, zaraženih bakterijom "monilija" koji je vraćen kao neispravan iz Ruske Federacije, bude najpre dovežen u destileriju Župski melem u selu Tuleš, radi navodnog uništenja po rešenju Ministarstva poljoprivrede, da bi zatim zapravo bio vraćen u Coja promet u Aleksincu radi dalje prodaje.

Njihovim hapšenjem pripadnici MUP-a sprečili su da se pomenuta zaražena roba, čije je uništenje naredila fitosanitarna inspekcija, nađe na slobodnom tržištu.

Uhapšeni fitosanitarni inspektor P.P. osumnjičen je da je navedeno omogućio tako što je u destileriji Župski melem bez potrebne dokumentacije sačinio zapisnik sa neistinitim sadržajem, za šta je kako se sumnja primio mito od 50 evra od G.J., odgovornog lica Župskog melema.

Osumnjičeni G.J. je potom kako se sumnja na ime posredovanja zahtevao od preduzeća Coja Prometa dve tone nektarina i 50 evra.

N.M. se takođe sumnjiči da je zbog posredovanja između Coja prometa i Župskog melema tražio i dobio 100 evra.

Povezano

Sve vesti