• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povratak Ilije Čvorovića!

Izvor Tanjug

Orao ponovo pao!

Premijera dugo očekivane predstave "Balkanski špijun" nastale po tekstu Duška Kovačevića, a u režiji Tanje Mandić Rigonat s Ljubomirom Bandovićem u glavnoj ulozi, održana je sinoć na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Prepoznatljivi okvir paranoje poštenog čoveka sa margine društva koji je bezuslovno odan sistemu, po kojem je istoimeni film s Danilom Batom Stojkovićem ostao upamćen od sredine osamdesetih godina prošlog veka, Tanja Mandić Rigonat zadržala je u svojoj predstavi.

Intervencije na scenariju i njegovo prilagođavanje savremenom dobu dovele su pred publiku glavnog junaka komada Iliju Čvorovića, koji je nešto više od tri decenije od nastanka komada i filma i dalje u strahu od velikog, drugačijeg, proračunatog i nasilnog sveta.

Ilija Čvorović u maestralnom tumačenju Ljubomira Bandovića, svog podstanara Jakovljevića vidi kao produženu ruku zlih sila koj su razbile Jugoslaviju, žele da otmu Kosovo i Metohiju i dalje rasparčavaju Srbiju.

"Voleo sam Jugoslaviju, i sad volim Srbiju, moju zemlju jedinicu... a vi ne znate kad vam je dosta", izgovara Ilija Čvorović 2018. godine na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ljubomir Bandović je na sceni oživeo svog, autentičnog Iliju Čvorovića bez mnogo osvrtanja na legendarnu ulogu Danila Bate Stojkovića u istoimenom filmu.

Bandović je igrao "do daske", bez zadrške i kalkulisanja... siguran u svoju najavu pre premijere da velikane i uzore treba nadmašiti na sceni.

Uz njega, na visokom stvaralačkom nivou koji godinama grade u svom glumačkom izrazu bile su Nela Mihajlović u ulozi Ilijine sestre Danice i Katarina Marković u ulozi Ilijine ćerke Sonje.

Aplauzom na otvorenoj sceni publika je častila Dušanku Stojanović Glid, koja igra sestru bliznakinju Ilije Čvorovića. To je razlika u odnosu na film, gde Ilija ima brata kojeg je igrao Zvonko Lepetić.

Ulogu pomahnitale od besa poremećene žene, gladne nasilja, vrhunski je odigrala Dušanka Stojanović Glid i na taj način opravdala status jedne od naznačajnjih srpskih pozorišnih glumica danas.

Svoj raskošni talenat i umetnički senzibilitet na sceni "Raša Plaović" pokazao je i Milutin Milošević igrajući na sveden, nepretenciozan, a opet izuzetno uverljiv način podstanara Jakovljevića, koji predstavlja sve što Ilija nije i nikada neće biti.

Kroz songove jugoslovenskih evergrin šlagera, praćena živim bendom na sceni i monologe u kojima se prepoznaju poruke aktuelnih protagonista političke scene u Srbiji, Vanja Milačić je udahnula dimenziju kabarea u okvir predstave.

Publiaka je po završetku predstave uzvicima bravo i ovacijama nekoliko puta vraćala glumce na scenu.

Direktor drame Narodnog pozorišta Željko Hubač pozvao je publiku da aplauzom pozdravi nedavno preminulog doajena jugoslovenskog i srpskog glumišta Predraga Ejdusa.

"Ejdus je uvek govorio da predstava mora biti odigrana po svaku cenu. Sledeći tu ideju, odlučili smo da se 'Balkanski špijun' večeras igra", kazao je Hubač.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

svetski putnik otkude Nish

"Djura ce ti oprostiti sto te je tukao."

Areee

Dobar je glumac,ide finom putanjom,zasluzuje ozbiljnu ulogu.

Skoroteča

Dostojan naslednik!

SERIJE