• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"KoniČiva" Čvoroviću!

Izvor MONDO/Tanjug

Predstavu "Balkanski špijun" po kultnoj drami Dušana Kovačevića, u prevodu na japanski, premijerno će u Srbiji izvesti pozorišna trupa "A la place" iz Tokija u Zvezdara teatru u petak, 29.maja, najavljeno je danas na konferenciji.

Pozorišna publika u Srbiji u nekoliko gradova moći će da pogleda komad koji je Kovačević pisao pre 35 godina i koji veoma dobro poznaje ali u viđenju japanskih pozorišnih umetnika.

Lik Ilije Čvorovića, prema rečima autora, prevazišao je sva njegova očekivanja.

"Pisao sam ga da špijunira u nekadašnjoj Jugoslaviji a on se ne samo proširio na Evropu, sada ide i špijunira u Japanu", našalio se Kovačević.

On je na konferenciji za novinare u pozorištu čiji je direktor poželeo dobrodošlicu japanskim umetnicima i rekao da jedva čeka petak da vidi kako predstava izgleda na japanskom.

Kovačević je istakao da mu je veoma drago što će nakon Beograda predstavu poznatog japanskog pozorišta iz Tokija sa titlom na srpskom videti publika u Novom Sadu, Senti, Užicu i Ssapcu i što će imati priliku da na jeziku jedne tradicionalne i sjajne kulture vidi predstavu za koju veruje da su je već gledali, specifičnu za lokalno, balkansko područje.

Kako će japanski Ilija Čvorović reagovati na poziv na rutinski razgovor sa policijom? Da li će njegov paranoičan nadzor podstanara, koji je najveća pretnja nacionalnoj bezbednosti, biti jednako urnebesan i na japanskom videće pozorišna publika koja dođe na premijeru predstave "Balkanski špijun".

Prema rečima reditelja Sugijama Cjoši koji je ovaj komad prvi put postavio u novembru prošle godine u pozorištu Breht Raum u Tokiju, tekst ima mnogo lokalnih elemenata ali i univerzalnih, ima mnogo probelma koji dotiču savremenog čoveka u Japanu.

"To su problemi koje i mi imamo danas, zato sam hteo da japanska publika oseti tu univerzalnost, pokušao sam da sačuvam specifičnu atmosferu Balkana u predstavi, istovremeno je prilagođavajući japanskom stilu života. Kovačevićeva ironija i humor su još tu, a predstavu završavamo u stilu Tenesija Vilijamsa, čistom dramom", rekao je režiser.

Njegova je želja da u Srbiji, gde je delo napisano, izvedu "Balkanskog špijuna" i da vide da li će i srpska publika razumeti njihovu postavku.

Producent predstave Hirojuki Munešige i direktor pozorišta Crni šator (Black Tent Theater) rekao je da japanska publika sada već poznaje srpsko pozorište jer je 2009. godine u produkciji ovog teatra u Tokiju izvedena predstava "Putujuće pozorište Šopalović" (Ljubomira Simovića) a 2010. godine predstava "Paviljoni" (Milene Marković).

Prošle godine je izveden Kovačevićev "Balkanski špijun".

On je istakao da japanskim izvođačima nije lako da izraze delikatnu priču Kovačevića, da izraze suštinu ove drame ali ona nije samo drama o srpskom društvu, već i o svima.

Predstava se održava uz podršku kompanije Japan Tobako International (JTI) i Ambasade Japana u Srbiji.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ilija Cvorovich

Majn nejm iz Cvorovich ,Ilija Cvorovich

SERIJE