MONDO/Agencije

"Groblje beba": Nađen dečak s kamenom u ustima

Arheolozi su na lokaciji drevne građevine iz rimskog doba kod italijanskog grada Lunana pronašli skelet desetogodišnjeg dečaka s kamenom u ustima, što je neobičan običaj za kulturu starog Rima.

0
A- A A+
kaldrma, popločavanje, kamen Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac ilustracija

Tim arheologa sa Univerziteta u Arizoni i Univerzitet Stanford pronašli su skelet tokom iskopavanja na lokaciji poznatoj pod imenom "Groblje beba", gde je, kako se veruje, sahranjivana odojčad preminula od malarije.

Skelet deteta s kamenom u ustima ukazuje na to da su oni koji su ga pokopali strahovali da će se vratiti iz mrtvih i preneti bolest preživelima, pa ga meštani zato zovu "Vampir iz Lunana".

Na osnovu položaja otvorene vilice, arheolozi su zaključili da je kamen namerno tu stavljen, jer se to nije moglo desiti prirodnim putem zbog raspadanja tela, a na površini kamena primetni su i tragovi zuba.

"U pitanju je veoma neobičan tretman mrtvih koji je bio primetan u raznim oblicima u mnogim kulturama posebno u svetu starog Rima", rekao je Džordan Vilsion sa Univerziteta u Arizoni koji je pregledao skeletne ostatke.

MOŽE LI MORBIDNIJE: Tela 11 beba u kartonskim kutijama

Tokom prethodnih iskopavanja na "Groblju beba" pronađeni su razni predmeti koji ukazuju na bavljenje magijom u to vreme, poput vraninih nogu, žabljih kostiju i bronzanih kazana ispunjenih pepelom.

Povezano

Sve vesti