• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posle 30 godina - izvoz pšenice u Egipat

Izvor Beta

Izvoz pšenice iz Srbije u Egipat trebalo bi da počne u decembru ove godine, rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

 Pšenica - izvoz u Egipat Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović


On je na konferenciji za novinare kazao da je projektom Ministarstva, Evopske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Udruženja "Žita Srbije" postignuto da Srbija posle 30 godina dobije sertifikat za izvoz pšenice u Egipat.

"U poslednjoj nedelji novembra planirana je tehnička provera srpskih skladištetnih kapaciteta za izvoz pšenice, a posle toga će prve količine žita iz Srbije krenuti u Egipat koji je trenutno najveći kupac pšenice na svetu", rekao je Nedimović.

Dodao je da, za razliku od prethodnih godina, pšenica u Srbiji sada ima visok kvalitet.

"Ove godine je više od tri miliona tona pšenice proizvedeno na 16.000 hektara, a od toga će za izvoz biti oko dva miliona tona", kazao je Nedimović.

Ministar je rekao da postoje i pregovori o izvozu kukuruza u Kinu i Indoneziju, da se "srpske žitarice usmere na tržišta koja najbolje plaćaju".

Direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj rekla je da Srbija ima velike potencijale u sektoru poljoprivrede, a da će "izvoz njene pšenice ka geografskim destinacijama koje su platežno dobro sposobne", omogućiti da proizvodi Srbije budu konkurentniji na tržištu.

"Nastavićemo da pružamo podršku srpskim proizvodima i njihovim proizvođačima kako bismo pomogli da se što bolje plasiraju na tržištu", kazala je ona.

Direktor agrobiznis sektora za jugoistočnu Evropu u toj banci, Miljan Ždrale, naglasio je da je srpska poljoprivreda jedan od najvažnijih pogona i lokomotiva razvoja srpske ekonomije, te da će biti nastavljena saradnja na promociji srpske poljoprivrede i izvoznika.

Ždrale je najavio da će se prvi put ove godine na globalnoj konferenciji žita u Ženevi, uz više od 550 učesnika iz svih zemalja sveta, predstaviti asocijacija Žita Srbije, kao i potencijali ulaganja u rečnu infrastrukturu budući da je Dunav najkraća ruta za izvoz proizvoda iz Srbije.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image