Rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme

Autor:

Povodom meseca borbe protiv raka dojke, isprede zgrade Radio-televizije Srbije biće postavljen pokretni mamograf od ponedeljka 22. oktobra i biće na tom mestu narednih mesec dana.

U Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli oko 36.000 ljudi, umre oko 20.000 pacijenata, a direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Radan Džodić kaže da je zloćudna bolest izlečiva ako se otkrije na vreme i da nije osuda na smrt.

On je, na konferenciji posvećenoj Nacionalnoj kampanji za borbu protiv malignih bolesti "Rak je izlečiv", rekao da su zloćudne bolesti u razvijenim zemljama češće od kardiovaskularnih bolesti.

"To su najveći nezarazni problem zdravlja u razvijenim zemljama. U zemljama u razvoju su na drugom mestu. Srbija je po broju obolelih od raka na 18 mestu u Evropi, ali je po broju umrlih pri vrhu", naglasio je dr Džodić.

U borbi protiv raka važna je prevencija - primarna, sekundarna, tercijarna. Najveći uspeh u redukovanju zloćudnih bolesti ima primarna prevencija gde se izbegavanjem pušenja, alkoholizma, zdravim načinom ishrane i redovnom šetnjom pojava malignih bolesti smanjuje za 80 odsto.

Ranim otkrivanjem bolesti u početnom stadijumu, a to se postiže preventivnim pregledima, može se smanjiti smrtnost i do 30 odsto.

"Tercijna prevencija znači dobro lečenje po svim savremenim principima. Zahvaljujući Vladi i Ministarstvu zdravlja Srbija je osnažila radioterapiju i u poslednje četiri godine duplirani su kapaciteti", naglasio je prof. Džodić.

Osim hirurgije, kako je rekao, osnaženi su svi segmenti lečenja radioterapija, terapija inovativnim lekovima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je tokom kampanje na mamografu pregledano 1.520 žena, a da je kod 11 žena otkriven karcinom dojke.

"One su stigle na vreme i nadam se da će biti uspešno izlečene", rekao je ministar i dodao da kampanja pokazuje da se udruženim snagama može uraditi mnogo ukoliko se bude više pričalo o samoj bolesti i značaju preventivnih pregleda.

Simptomi i rano otkrivanje raka dojke

Najčešći simptom raka dojke je opipljiv čvor u dojci, koji neretko žene same napipaju. Pored toga, drugi znaci koji ukazuju da se razvija tumor u dojci jesu: uvećanje dojke, koje vodi u asimetriju dojki (oko 20% žena ima prirodno asimetrične dojke); crvena i zadebljala koža, koja liči na "pomorandžinu koru"; čvor u dojci koji zahvata podlogu (mišić na kome dojke leži), tako da ga fiksira za nju i deformiše dojku izazivajući "mreškanje" kože, uvlačenje kože dojke koje je vidljivo pri spuštenim ili / i podignutim rukama; uvlačenje bradavice dojke i/ili krvavi iscedak iz bradavice; istovremeno, mogu se napipati i uvećani limfni čvorovi u istostranoj pazušnoj jami, ako je došlo do širenja bolesti u regionalne limfne čvorove, ali treba imati na umu da nisu svi uvećani limfni čvorovi zahvaćeni metastazama

On je najavio da će pokretni mamograf ponovo biti ispred zgrade RTS-a od ponedeljka 22. oktobra i biće na tom mestu narednih mesec dana.

Kako se prijaviti za pregled

Prijavljivanje za preglede u mobilnom mamografu koji će biti postavljen na parkingu zgrade RTS-a počinje sutra i može se obaviti između 8 i 14 časova na telefone: 011/2684-032 i 011/2062-733.

Pre dolaska obavezno je prijaviti se Kancelariji za skrining Instituta Batut.

Pregledi u mobilnom mamografu počinju u ponedeljak od 10 do 18 časova svakog dana, osim nedeljom.

Skrining na mamografu je za žene od 54 godine, ukoliko nisu uradile mamografski pregled u poslednjih godinu dana. Uređaj će biti tu mesec dana.

Tokom kampanje, koja je počela početkom godine, na jednom od preventivnih pregleda da ima karcinom dojke otkrila je i voditeljka RTS-a Ivona Pantelić.

Bolest je otkrivena u početnom stadijumu, Ivona je operisana, prošla kroz jedan ciklus hemoterapije i čeka je novi.

"Da bi karcinom otkrili na vreme moramo ići na preventivne preglede", poručila je Pantelić.

Nacionalnu kampanju za borbu protiv malignih bolesti "Rak je izlečiv" pokrenuli su Ministarstvo zdravlja i RTS, a novinarke Javnog servisa Ivana Božović i Ana Stamenković kažu da će ta medijska kuća nastaviti i dalje da ukazuje na značaj prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti.

"Kampanja se nastavlja i mnogo novih akcija. U saradnji sa Ministarstvom zdravlja jedna nedelja mesečno biće posvećena preventivnim pregledima u celoj Srbiji. U prethodnih devet takvih akcija pregledano je više od 200.000 građana", rekla je Stamenković.

Novinarka Ivana Božović naglasila je da se kampanja nastavlja i da se loša statistika može promeniti ukoliko svi rade zajedno i da će kampanja i dalje biti usmerena na promenu svesti kod građana o značaju preventivnih pregleda.

Podsetite se MONDO TV priloga sa Ivonom Pantelić:

Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Dugujete sebi desetak minuta za zdravlje

Srbija: 32 autobusa PUNA žena. Mrtvih

Rak dojke: Od "napipala sam nešto" do dijagnoze

Povezano

Sve vesti