Fonet

Ratni zločin: Ko je ubio porodicu Hrvata u Šidu?

Autor:

Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije krivičnu prijavu protiv nekoliko NN osoba, zbog ubistva tri člana porodice Matijević u aprilu 1992. godine u Kukujevcima, u sremskoj opštini Šid.

2
A- A A+
terorizam, kalašnjikov, ubistvo, napad, pucanj, pucnjava, puška, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Fond je saopštio da je uveče 20. aprila 1992. godine nekoliko zasad nepoznatih osoba ušlo u dvorište hrvatske porodice Matijević u Kukujevcima. Iz kuće su izveli Anu, Jozu i njihovog maloletnog sina Franju

Matijevića i odvezli ih u nepoznatom pravcu.

Nekoliko godina kasnije njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani s groblja u Mohovu, u opštini Ilok, a za taj zločin pred sudovima u Srbiji niko nije odgovarao.

Fond podseća na sličan slučaj u istom selu za koji su 1996. osuđena trojica pripadnika jedinice dobrovoljaca koja je ratovala u okviru Vojske Republike Srpske Krajine.

Srbija plaća milion zbog ubistva civila kod Šida

U noći između 29. i 30. jula 1993. godine u Kukujevcima, Goran Vuković i Pavle Drašković, pripadnici te jedinice nasilno su ušli u kuću porodice Oskomić, gde su zatekli Nikolu i Agicu Oskomić, kao i osamdesetosedmogodišnju staricu Mariju Tomić.

Vuković i Drašković su ukućane vezali i udarali, da bi ih potom Vuković na svirep način ubio hicima iz pištolja u glavu.

Za taj zločin Okružni sud u Sremskoj Mitrovici je 26. aprila 1996. godine osudio Gorana Vukovića na 15 godina zatvora, Pavla Draškovića na 10, a Milana Nikolića na zatvorsku kaznu od tri i po godine.

Fond za humanitarno pravo ističe da su ubistva porodice Matijević i Oskomić "deo serije etnički motivisanih zločina, usmerenih prema žiteljima Vojvodine hrvatske nacionalnosti, u periosu od 1991. do 1993. godine.

Povezano

Sve vesti