• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Zagrebu plata kao dve u Beogradu

Izvor MONDO/Fonet

Prosečna neto plata zaposlenih u Zagrebu u julu ove godine bila je 7.197 kuna ili 972 evra. U isto vreme u Beogradu je prosečna neto plata bila gotovo upola manja - 509 evra.

 Prosečne plate u Zagrebu i Beogradu Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Iznos zagrebačke plate objavili su hrvatski mediji, pozivajući se na podatke Odeljenja za statistiku Gradskog ureda za strateško planiranje i razvoj grada Zagreba.

U Srbiji veća razlika

Zagrepčani imaju veću prosečnu platu na nivou Hrvatske za 991 kunu ili za oko 133 evra, jer je prosečna julska plata u Hrvatskoj bila 6.266 kuna. U srpskom slučaju ta razlika je nominalno manja, prosečna plata je u državi bila 49.202 (417 evra), pa je beogradski "višak" od 10.974 dinara ili 92 evra nominalno manji ali stvarno (procentualno) veći - 18% u Srbiji u odnosnu na 13% u Hrvatskoj.

Taj iznos je, kako se navodi, nominalno za 1,1 posto manji nego ove godine u junu, ali je pet odsto veći u odnosu na jul prošle godine jer je ovogodišnja julska plata za 344 kune, ondosno oko 46 evra, veća nego prošle godine u istom mesecu.

Istovremeno u Beogradu, kao gradu sa najvećim platama u Srbiji, prosečna zarada je bila 60,176 dinara, odnosno oko 509 evra (prema prosečnom dnevnom kursu NBS za avgust, mesec u kom se isplaćivala julska plata).

Najveća prosečna julska neto plata u Zagrebu isplaćena je zaposlenima u vađenju sirove nafte i prirodnog gasa i iznosila je 11.227 kuna ili oko 1524 evra.

Slede zaposleni u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda sa prosekom od 10.694 kune, dok je 10.280 kuna bio prosek isplaćenih zarada u finansijskim uslužnim delatnostima, navode hrvatski elektronski mediji.

Nova računica: Surčinci više nemaju najviše plate!

Najniža je prosečna julska neto plata u Zagrebu bila je 4.013 kuna ili oko 542 evra, a primali su je zaposlenini u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, proizvodnji tekstila, uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada i uređenja parkova i živote sredine.

Komentari 29

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Garrosh

A pola Hrvatske omladine otišlo u inostranstvo, pa računajte

TNG 84,90

Џаба им кад је код нас златно доба.

Luka.21

Taj "prosek" je lazna statistika! Realno je da moj komsija neki menadzer iz lukoila ima 360.000 platu, a ostatak, cela ulica, radi za 300evra, i kao imamo 700 u proseku u mojoj ulici... realno smo sirotinja teska

special image