mondo.rs

Crnogorci će znati Hari Potera ali ne i Desanku

Autor:

Iz školske lektire u Crnoj Gori izbačeni su srpski klasici - dela Desanke Maksimović, Alekse Šantića, Jovana Jovanovića Zmaja, Branka Radičevića, Dobrice Ćosića... ali će zato đetići znati dogodovštine Harija Potera.

11
A- A A+
Motiv iz filma "Gospodar prstenova" na modelu iz Italije, osvojio je drugo mesto. Foto: Mondo/Goran Sivački Motiv iz filma "Gospodar prstenova" na modelu iz Italije, osvojio je drugo mesto.

Ne moraju se više znati Desankina "Krvava bajka", Zmajev "Ala je lep ovaj svet" , "O, klasje moje" Branka Radičevića, Čosićevo "Daleko je sunce", koje su napisali sprski pisci, ali ni dela crnogorskih - "Tim Lavlje srce" (Čedo Vuković) ili "Mali pirat" (Anton Staničić).

Dest godina posle Srbije

"Hari Poter" i "Gospodar prstenova" uvedeni su i u lektiru školske dece u Srbiji, i to još 2009. godine, ali ne na uštrb crnogorskih ili srpskih pisaca. One su zamenile druge klasike bez kojih njihovi roditelji ne mogu da zamisle kulturu i opšte obrazovanje- "Družinu sinjeg galeba" Toneta Seliškara, "Beli očnjak" Džeka Londona i "Srce" Edmonda de Amičisa.

Umesto toga obavezna lektira je "Gospodar prstenova" Džina R. Tolkina i "Hari Poter" Džoane Rouling.

Nova lektira: EVO šta će nam čitati deca

Podgoričke "Vijesti" prenose i pravdanje tamošnjeg Zavoda za školstvo, da "liste obavezne lektire ne ograničavaju nastavnike da odaberu neki od ovih naslova".

"Hari Poter“ izbacio "Sinjeg galeba"

Na ovakvu vesti u "Kuriru" je zgrožen je profesor s Katedre za sprski jezik Filološkog fakulteta Beogradskog univerziteta, Veljko Brborić, koji kaže da su "ljudska pamet i ljudska glupost neograničene", i da predlaže crnogorskim kolegama da decu uče afričkoj književnosti, kada im već Desanka Maksimović ne treba kao ni Njegoš ili Matija Bećković.

Istoričar Čedomi Antić kaže da priča nije jezička, ni kulturološka, već politička.

"Reći će 'ubacujemo Harija Potera, modernizujemo se'  ali suština je da dvadeset godina grupa nestručnih ljudi poništava identitet čitavog jednog naroda", kaže Antić, kome je zbog "anticrnogorskih stavova" zabranjen dolazak u Budvu na predstojeću proslavu 100 godina oslobođenja grada i prisajedinjenja Crne Gore Srbiji.

Povezano

Sve vesti