Koliko dugo ste zarazni kad "zakačite" grip

Autor:

Sezona gripa je tu, a ako budete toliko baksuz da ga zakačite ove godine, evo šta možete da očekujete.

Kad dobijete grip, želite samo da prođe što pre. Nažalost, iako simptomi mogu da se pojave iznenada, virus nije tako "spor", a zarazni ste i pre nego što toga postanete svesni.

Evo šta treba da znate.

Od trenutka kad "zakačite" grip do pojave prvih simptoma obično prođe između jednog i četiri dana. A onda vas "pregazi" svom snagom.

grip, prehlada Foto: MONDO/Mario Milojević

"Osećate se relativno dobro, i onda, bum! Iscrpljeni ste, bole vas mišići, kosti vas bole i sve što želite je da budete u krevetu", kaže za Prevetion dr Gregori Poland, sa klinike "Mejo".

Tipično, prvi simptomi su povišena temperatura, groznica, bolovi u telu i umor. Onda počinje da vas boli grlo, a eto ga i suvi kašalj. Temperatura obično traje između dva i četiri dana, dok ostali simptomi potraju i sedam dana.

"Možda se nećete osećati sasvim dobro i čitave dve nedelje", kaže dr Poland.

Grip možete da lečite i sami, ali ako vam temperatura skače i posle četiri dana, i ako se ne osećate nimalo bolje ni nakon pet dana od pojave prvih simptoma, idite kod lekara. Razlog za odlazak u dom zdravlja je i kratak dah, kao i iskašljavanje zelenkastog šlajma.

Koliko dugo ste zarazni?

Problem sa gripom je u tome što ste "opasni po okolinu" i pre nego što osetite prve simptome. Druge možete zaraziti oko 24 sata pre nego što osetite bilo šta, kao i pet do sedam dana nakon što svi simptomi nestanu.

Deca koja imaju grip druge mogu zaraziti i duže od nedelju dana nakon prolaska simptoma.

Pošto virus možete da širite toliko dugo, jako je važno da ostanete kod kuće kad ste bolesni.

"Čim primetite bilo kakve simptome gripa, ne bi trebalo da idete na posao, a deca ne bi smela da idu u vrtić ili školu", podseća dr Poland.

Kad prestanete da kašljete i ne budete imali temperaturu tokom tri uzastopna dana, možete se vratiti redovnim aktivnostima. Ako "požurite" iz bilo kojeg razloga, usporićete oporavak i duže ćete se osećati loše.

Osim toga (ovo deluje kao suvišan savet, ali samo se osvrnite oko sebe i shvatićete da ima mnogo onih kojima je potreban) ponašajte se pristojno. Perite ruke nakon brisanja nosa, kijanja i kašljanja i koristite papirnate maramice koje ćete baciti nakon svake upotrebe.

I imajte u vidu da je prilično efikasna prevencija ujedno i najjednostavnija: perite ruke i ne dodirujte lice, oči, nos ili usta svaki čas.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti