Novi vebsajt Vlade koštao 190.000 evra

Autor:

Izrada nove internet prezentacije Vlade Srbije koja je prošle nedelje svečano predstavljena, koštala je 22.381.200 dinara, što je malo manje od 190.000 evra.

35
A- A A+

vlada srbije Foto: Screenshot/srbija.gov.rs

Posao izrade sajta dobila je firma Effecta solutions, koja je bila jedini ponuđač na tenderu koji je raspisala Vladina kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, piše beogradski "Danas".

"Novi portal Vlade Republike Srbije nastao je ne samo zbog potrebe inoviranja dizajna i funkcionalnosti zastarelog, već pre svega kao rezultat promenjenog koncepta kada je reč o odnosu prema građanima. Zahvaljujući CRM sistemu, građani mogu da postavljaju pitanja putem sajta i dobijaju odgovore nadležnih institucija. Upravo zato, predstavlja važan mehanizam u procesu transformacije državne uprave u servis građana. U fokusu sajta su servisi za građane i privredu, a slogan je ‘U službi građana'“, navodi se u odgovorima koje je "Danas" dobio od Vlade.

Pišite Vladi ili ministru: Novi vebsajt Vlade Srbije

Prema njihovim rečima, jedna od ključnih karakteristika po kojima se sajt izdvaja, jeste mogućnost čitanja sadržaja na srpskom jeziku pomoću softvera text-to-speech (tekst u govor ili "čitaj mi").

Softver su izradili domaći stručnjaci iz firme AlfaNum iz Novog Sada i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Portal Vlade Srbije je, kako navode, prvi portal vlade u regionu koji je prilagođen slepima i slabovidima.

Javnu nabavku raspisala je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, 23. aprila 2018. godine, a njome je obuhvaćena izrada sajta Vlade, CRM sistema za celu Vladu i tri dodatna sajta.

"Novi sajt je ne samo mesto za predstavljanje Vlade i ministarstava, već i hab za promociju Srbije – potencijala, poslovne klime, turističke destinacije, kulturnih znamenitosti. Na sajtu se takođe nalazi i arhiva audio i video zapisa i elektronskih dokumenata sa sednica Vlade od 2004. godine, kao i arhiv svih Vladinih sajtova od 1998. godine, čime je postignut kontinuitet državne uprave", ističu u Vladi.

Povezano

Sve vesti