Tramp upozorio zemlje EU: Ne može više ovako!

Autor:

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da je u Parizu upozorio lidere zemalja EU da SAD više neće trpeti da plaća njihovu odbranu a da zauzvrta gubi milijarde na trgovini.

9
A- A A+
markon,tramp Foto: Beta/Jacques Demarthon/Pool Photo via AP

Tram je na Twitteru napisao da je svetskim liderima poručio da Vašington plaća "hiljade milijardi dolara" za vojnu zaštitu drugih zemalja i da "takva situacija ne može da se nastavi".

"Tek što sam se vratio iz Francuske gde je mnogo toga postignuto na mojim sastancima sa svetskim liderima", tvitovao je Tramp.

Makron okreće leđa SAD, gleda ka Rusiji i Turskoj?

On je ocenio da "nikada nije lako kada iznesete činjenicu da prema SAD treba da se ponašaju pravično, što nije rađeno, kako na vojnom tako i na trgovinskom planu".

"Mi plaćamo VELIKE delove (budžeta namenjenih) za zaštitu drugih zemalja, stotine milijardi dolara, da bismo imali tu privilegiju da da gubimo stotine milijardi dolara u trgovini sa tim istim zemljama. Rekao sam im da takva situacija ne može da se nastavi - to je, kao što je i uvek bilo, smešno nepravično prema SAD. Ogromne količine novca potrošene na na zaštitu drugih zemalja, a mi zauzvrat nemamo ništa osim trgovinskih deficita i gubitaka", naveo je američki predsednik na ovoj društvenoj mreži.

On je dodao da je "vreme da ove bogate zemlje ili plaćaju SAD za sjajnu vojnu zaštitu, ili se štite same".

Makron pokrenuo novu vojnu snagu:Ušlo 9 članica EU

"I trgovina mora da bude SLOBODNA i PRAVIČNA!", zaključio je Tramp.

Međutim, Tramp se prethodnih dana naljutio i na predsednika francuske Emanuela Makrona upravo zbog toga što se on zalaže da se "Evropa brani sama", odnosno da EU ima svoju vojsku, a da pare iz povećanih budžeta za odbranu ne idu Amerikancima već evropskoj industriji naoružanja.

Povezano

Sve vesti