I ovo snižava nivo šećera u krvi

Autor:

Topla kupka u trajanju od sat vremena na organizam ima efekat veoma sličan treningu, utvrdili su stručnjaci.

I ovo snižava nivo šećera u krvi Foto: Guliver/Getty images, Avesun

Osim toga što će smanjiti šanse za upalu i spustiti vam nivo šećera u krvi, takođe će osloboditi supstancu koja snižava krvni pritisak, prenosi "Dejli mejl".

Istraživanje je sprovedeno nad muškarcima prekomerne telesne težine, koji su vodili uglavnom "sedeći" način života, bez mnogo fizičke aktivnosti.

Uzeti su im uzorci krvi pre, i posle kupke u vodi temperature 38 stepeni Celzijusa. Njihove vitalne funkcije praćene su i na svakih 15 minuta.

Utvrđeno je da samo jedno jedino dugo kupanje u toploj vodi podiže nivo supstance IL-6, odgovorne za upale, što organizam tera da odreaguje oslobađanjem antiupalnih supstanci. Nivo šećera i insulina u krvi takođe su opali, prenosi taj list.

"Tople kupke su iznenađujuće delotvorne u borbi protiv upalnih procesa, visokog pritiska ili povišenog šećera. Moguće je da će imati značajnu ulogu u tretiranju metaboličkog zdravlja pacijenata koji nisu u mogućnosti da redovno vežbaju i zbog toga imaju određene tegobe," navodi autor studije, Sven Hukstra sa Univerziteta Louborou.

Studija je sprovedena kako bi se utvrdilo na koji način ljudi, koji zbog povrede ili drugih ograničenja ne mogu da vežbaju, mogu da snize pritisak ili šećer, kao i da poboljšaju reakciju organizma na upale.

I, još jedan "plus" - topla kupka u večernjim satima efikasnije ublažava i simtome depresije nego vežbanje.

Dijabetes se "leči" - mršavljenjem

Tagovi:

Povezano

Sve vesti