U Srbiji oko 700.000 ljudi živi sa dijabetesom. Koliko je tome doprineo savremeni način života, sedenje, nezdrava ishrana, pitali smo dr Jagodu Jorgu, profesorku Medicinskog fakulteta i specijalistu za ishranu.
Dijabetes je postao nešto što plaši savremeni svet. Danas imamo "blizanacke epidemije" - epidemiju gojaznosti koja je i u svetu i kod nas u zamahu vec tri cetiri decenije, i epidemiju dijabetesa koji prati istu tu krivulju rasta.
"Ranje kod endokrinologa nije bila toliko izražena ta strucna briga o gojaznosti, dok se nije pokazalo da je prakticno 90 odsto svih slucajeva insulin-nezavisnog dijabetesa, dakle, dijabetesa tipa 2, uzrokovano gojaznošcu", kaže dr Jagoda Jorga za MONDO.
"Zalivske zemlje, na primer, imaju gotovo 50 odsto populacije sa dijabetesom, jer imaju enormno visoku stopu gojaznosti."
"Kada odvojimo dijabetes tipa 1, onaj koji se najcešce javlja u decjem dobu i ranoj mladosti, koji je insulin-zavistan i koji cini prakticno možda do pet posto svih slucajeva dijabetesa, svi ostali slucajevi dijabetesa bili bi rešeni, kad bismo rešili gojaznost."
Ali i marketing se umešao...
Sva prica o specijalnoj ishrani kod obolelih od dijabetesa pada u vodu, to su apsolutno marketinške price, kaže dr Jorga.
"Posebna, specijalna hrana za osobe obolele od dijabetesa je samo marketing, i ni u kom slucaju nije na nauci zasnovana cinjenica."
Prica o tome kako rešiti dijabetes je zapravo prica o tome kako da pobedimo gojaznost.
"U poslednje dve decenije, u svetu je u porastu barijatrijska hirurgija, hirurška intervencija koja se sprovodi kod jako gojaznih osoba, ali ozbiljne velike studije su pokazale da kad mi uspemo ne samo da skinemo puno kilograma, recimo najmanje 20, 30, 40 posto, izraženo u kilogramima, to ide recimo od 15, 20, 30… kilograma, i kad to uspemo da dovoljno dugo održavamo, a dovoljno dugo u ovom kontekstu je dve, tri, cetiri, pet godina, onda imamo kompletnu remisiju dijabetesa.
Remisija dijabetesa znaci da smo mi uspeli da hronicnu bolest vratimo na pocetak, i da je osoba prakticno bez tegoba. To nije izlecenje u bukvalnom smislu reci, ali to jeste vrsta izlecenja koja može da traje mnogo, mnogo godina.
Naravno, poenta je u tome da se nacin života promeni tako da se kilogrami ne vrate.
Zbog toga su sve ove moderne 'brzinske dijete' koje obecavaju 'skidanje' 10 ili 15 kila u kratkom roku u svetlu ukupnog zdravlja potpune besmislice.
Ali, naucno je dokazano da ako uspemo da redukujemo telesnu težinu i da to dovoljno dugo održavamo, mi prakticno uvodimo dijabetes u remisiju. Osoba dakle nema ni jedan simptom dijabetesa više.
Sva druga prica, 'jedite ovo, ne jedite ono', 'ovakva vrsta hleba, onakva vrsta hleba'… to je samo marketing i nikakve veze nema sa naucno dokazanim cinjenicama niti sa lecenjem dijabetesa.
Lecenje dijabetesa tipa 2 jednako je redukcija telesne težine. Tacka", objašnjava naša sagovornica.
A "specijalni keks, cokolada, džemovi" za dijabeticare?
"To je cak i po našem zakonu, koji nije baš u korak sa svetom, zabranjeno. Ali, proizvodaci se toga ne pridržavaju, jer nema dovoljno oštrih kaznenih mera. Obolelima od dijabetesa porucujem da ne nasedaju na nešto što ni u kom smislu nije dobro za zdravlje. Osim toga, ta hrana je obicno i skuplja, tako da placate više nešto što vam ni na koji nacin ne pomaže. Suština je u tome da ako napravite specificne namirnice u koje se recimo doda fruktozni šecer umesto 'obicnog, belog', ljudi prosto misle da je to njima dozvoljeno u vecim kolicinama. A šecer je - šecer. Ima cetiri kilokalorije i uvek ce proizvesti jednak energetski efekat, s tim što se fruktoza nešto malo drugacije metaboliše.
Ali, na tome je izgradena celo to brendiranje citavih linija proizvoda. A to nikakve veze nema sa strukom i medicinom", porucuje dr Jorga.
Šta je važno kod oba tipa dijabetesa
Optimalna ishrana, koja mora biti energetski izbalansirana sa potrebama konkretnog pacijenta je prvo, ali… Fizicka aktivnost kod pacijenata sa dijabetesom je nešto što ne može nicim drugim da se zameni.
"Fizicka aktivnost je to što 'otvara' zatvorene puteve cime utice na insulinsku rezistenciju koja je u osnovi dijabetesa tipa 2. I fizicka aktivnost je najefikasniji 'lek' koji pomaže da se taj šecer iz krvi brže metaboliše, brže širi po organizmu i brže stigne do svake celije koju treba da hrani. I to ne može da se postigne nikakvim drugim merama", savetuje naša sagovornica.
Kod dijabetesa tipa 2, koji, kao što rekosmo ima oko 700.000 gradana Srbije, "carobna formula" je hipokalorijska dijeta, dakle, dijeta koja je samo kalorijski, a ni u kom slucaju i nutritivno restriktivna, u kombinaciji sa dobro programiranom fizickom aktivnošcu.
U idealnim uslovima, i program fizicke aktivnosti trebalo bi da bude individualno isplaniran, u zavisnosti od pocetne kondicije osobe o kojoj je rec.
"Ali, za pocetak je dovoljno da ljudi ustanu i da se šetaju. A za ostalo, ako hoce zaista da sasvim lepo regulišu svoj šecer, moraju iskombinovati to sa planom ishrane koji ce napraviti osoba koja je za to kvalifikovana."
I za kraj… dr Jorga ima još jedan savet.
Bliže se praznici, a praznici kod nas gotovo uvek podrazumevaju i uživanje u kojoj caši alkohola:
"Trebalo bi voditi racuna o konzumaciji alkohola uvek, umerenost je jako važna. Ali, osobe koje su sklone hipoglikemiji, padu šecera moraju da budu još opreznije. Alkohol jako doprinosi hipoglikemiji, uz sve ostalo što alkohol donosi", upozorava dr Jorga.
Šta znaci umerena konzumacija alkohola?
"Vrlo je jednostavno: 20, 25 grama alkohola dnevno i tacka. To bi bile dve caše vina od po 100 mililitara.
Sva prica u medicini o pozitivnom uticaju alkohola završava se na toj granici od 25 grama. Cim se ona prede, imate samo negativne posledice konzumacije alkoholnih pica: skracenje života, više karcinoma, viši stepen koronarnih bolesti… Tu se cesto ljudi opuste, ali nema dileme sa strane nauke.
Nikad ne možete da 'ucarite' nešto kad je zdravlje u pitanju, pa ni u slucaju alkohola."
I za kraj… mada vam se ovo možda nece dopasti… Ove preporuke odnose se na dnevnu konzumaciju, što znaci da ako cele nedelje ne pijete, a onda izadete u provod i mislite da možete da popijete više, grdno se varate, podseca dr Jorga.
Ako odjednom umete veliku kolicinu na nekom slavlju, efekti su dramaticno razliciti, nego da ste cele nedelje uzimali tu jednu cašu koja ce vam uciniti dobro.
Taj prosek ne možete da prevedete u to da ako generalno ne pijete, jednom u deset dana možete da se 'prekinete od alkohola'.