Predrag Vujić,mondo.rs

Mama, tata, kako ste?

Da li razgovarate sa svojim roditeljima? Da li im govorite sve? Da li ste spremni da im kažete sve? Da li razumete njih i njihove probleme, kao što očekujete da oni razumevaju vas?

1
A- A A+

Kada ste poslednji put pitali svoje roditelje jednostavno pitanje - kako ste? Možda vam se čini samo kao forma, ali nije. To pitanje, kada ga postavite, značiće vašim roditeljima više nego neka 'petica' u školi.

Roditelji znaju da budu "smarači", da guše svojim pitanjima, da osećate da vas "odrađuju", a pogotovo vam idu na živce kada vam prebacuju zbog vremena provedenog za kompjuterom ili buljenjem u telefon (opravdano!).

Da li ovaj jaz koji postoji između dece i roditelja može da se prevaziđe? Da li se razumete, da li razgovarate i da li se čujete?

U okviru tradicionalne konferencije "Teen talk" (tinejdžerski razgovori) u Domu omladine, koja se održava šesti put, PRVI PUT je organizovana panel diskusija na kojoj tema nisu bili tinejdžeri, već njihovi roditelji.

"Iz (tupog) roditeljskog ugla" bio je naziv ove diskusije, a sami možete već da zaključite da je suštinsko pitanje - da li i kako rodotelji da bolje razumeju svoju decu koja odrastaju u potpuno drugačijim uslovima nego što su oni.

"Lako je biti roditelj" - REKAO JE NIKO NIKAD!

Glavna poruka roditelja tinejdžerima, ali i njihovim majkama i očevima jeste da se OTVORE, da KAŽU ISKRENO, bez uvijanja šta ih muči, šta žele.

"Ja sam svojoj deci odmah rekla da se razvodimlem. Razvod je strašna stvar, najstrašnija stvar i za roditelje i za decu. Odmah sam se obratila školi i pedagoškoj službi i oni su mi mnogo pomogli. Dakle, samo jasna komunikacija. Sve vam dajemo, trudimo se, samo nemojte da muljate, da nas 'vijugate', već nam otvoreno recite šta je problem. Ako te nešto boli, ako ti nešto smeta - oa reci", rekla je glumica Milena Vasić, majka troje dece.

Poručila je tinejdžerima da i oni pomognu roditeljima.

"Kad se mama vrati sa posla sa punim kesama u rukama, ili tata umoran sa puta, počnite da vi 'lovite' njih. Znamo mi da imate dovoljno vremena za igrice, društvene mreže, YouTube kad mi nismo kod kuće. Ali, kada dođemo kući, izađite iz soba, budite tu za svoje roditelje, neka inicijativa krene od vas. Pitajte ih: 'Mama, tata, kako ste?'. To će im mnogo značiti", poruka je Milene Vasić.

ZORAN RADOJIČIĆ: RAZGOVARAJTE, RAZGOVOR REŠAVA SVE

"Nije lako biti roditelj tinejdžera, jer problemi tinejdžera se najčešće javljaju u vreme kada roditelji imaju svoje probleme. Razgovor je mnogo važan. Pričajte sa svojim drugovima, sa svojim roditeljima, jer razgovor sve rešava. Važno je da vas roditelji zaštite da sami nađete put i da sami donesete odluku. To je najvažniji zadatak roditelja", poručio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić tinejdžerima koji su ispunili veliku salu Doma omladine.

Da su se vremena bitno promenila u poslednjih 20, 30 godina pokazuje i to što su u sali videla poginuta tek po koja ruka na pitanje moderatora panela: "Koliko je vas dobilo batine od svojih roditelja?".

"Da je ovo pitanje bilo postavljeno u vreme kada sam ja i mi ovde za stolom bili tinejdžeri, verujem da bi cela sala podigla ruke", konstatovao je Robert Čoban, danas u ulozi moderatora.

Porodični terapeut Marijana Jaćimović primetila je da su batine nekada bile "najčešći alat disciplinovanja", ali je istakla da svako dete ima pravo na život bez batina, bola, povređivanja, ponižavanja, ružnih reči.

"To ne znači da dete ima pravo na život bez granica", dodala je.

Poput mnogih drugih roditelja i Marijana je, bez obzira na svoj životni poziv, odnosno posao porodičnog terapueta, zarobljena u lavirintu roditeljstva, i svakodnevno rešava rebus - kako se postaviti prema tinejdžeru.

"Biti roditelj znači dobro upoznavati i poznavati svoje dete, biti roditelj je posao od 24 sata. Roditelji jesu pomalo zbunjeni. I ja sam mama i ja se često pitam da li dobro postupam. Deco, treba da znate da su roditelji živa bića koja nemaju sva rešenja, nisu svemogući ", iskreno je rekla ona.

Marija Matić, koja se bavi marketingom, okušava, poput mnogih današnjih roditelja da razume svoju decu.

"Ali, ja sam za njih uvek staromodna. Sad sam iz 17. veka, da znate šta mi kažu. Bez obzira na to što ja prazim sve trnedove po prirodi svog posla, istražujem tržište, oni će mi uvek reći da ih ne razumem i da nisam savremena. Pred dolazak na ovu tribinu, pitala sam svoju decu - šta je vaš najveći problem sa mnom? Odgovorili su mi: 'Ti si stalno uplašena društvenih mreža i našeg prisustva na njima'. Pa jesam, ali trudim se da ih razumem, čak sa njima gledam ove jutjubere koji su meni banalni", rekla je ona.

Ona je jedna od žena koja nije htela da žrvtuje majčinstvo zarad karijere. Uspela je i jedno i drugo.

"Deca su nešto najlepše u životu i najveće bogatstvo. Kad ko želi da ima decu je lična stvar, nezajvalno je nešto savetovati. Sigurno je da nikada ne bih prdredila karijeru zarad dece. Jedno ne isključuje drugo".

Bratislav Bata Đorđević je otac dva sina. Jedan od njih je jedan od najboljih košarkaša koje je ova zemlja imala - Aleksandar Đorđević.

Ali, nema razlike u načinu vaspitanja "šampiona" i druge, "obične" dece.

"Roditelji su tu da stvore najbolje uslove za svoju decu i da znaju kako da se ponašaju. Roditelji NE SMEJU da forsiraju svoju decu, ona će sama pokazati sklonost ka određenim aktivnostima i roditelji treba da budu prisutni da im pomognu da izaberu pravi put. Ali, nemojte vi da budete trener detetu, to prepustite sručnjacima", rekao je Bata Đorđević i nastavio:

"Mi smo sportska porodica i zajedno smo bili sa decom u fizičkim aktivnostima. I vama preporučujem fizičku aktivnost do kraja života, jer nam je ona mnogo više donela nego ova tehnološka revolucija".

Važan savet koji je podelio tinejdžerima jeste: "Samostalnost je jako važna. Počnite samostalno da odlučujete što ranije".

Bata Đorđević je samo načeo temu telefona, kompjutera i ogromne količine vremena koju današnja deca buljeći u ekrane. Deci je poručio: "Fizička aktivnost je lek za 21. vek, bez toga nećete moći lepo da živite".

Gordana Plemić, majka troje dece, koja je trpela razne teške udarce u životu, učila je da razgovara sa svojom decom još od malena. Od onih dosadnih pitanja koja su ostala bez opravih odgovora, tipa: "Kako je bilo u vrtiću? S kim si se družio? Šta je bilo u školi?"... došla je do toga da joj se sada deca obraćaju za važne dileme koje imaju u životu.

"Moj najmlađi sin, koji je tinejdžer, često mi pomogne kad zabrljam i ne postavim nešpto dobro na Instagram story. Tada ga ja slušam, jer se oseća važnim, tu je, pomaže, uključen je. Dakle, najvažnije je da ono vreme kada smo zajedno bude vreme iskrenog razgovora. Mi roditelji moramo da naučimo da slušamo decu", rekla je Gordana Plemić i dala je važan savet klincima:

"Kada nešto žeite, pokažite i objasnite svojim roditeljima. Dok im objanšavate i uveravate ih da bađ to želite, shvatićete da li to zaista želite ili je to nešto usput. Svako od vas može da bude šampion u onome što želi i što voli".

Povezano

Sve vesti