MONDO/Beta

Brnabić se založila za srpske zločince u Hagu

Autor:

Srpska premijerka Ana Brnabić apelovala je danas, u razgovoru sa predsednikom Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Teodorom Meronom, da se učini sve kako bi se poboljšao tretman srpskih zatvorenika u Hagu.

3
A- A A+
republika srpska ratko mladić radovan karadžić srbi general generali hag haški osuđenici ratni zločini zločinci Foto: Mondo/Goran Sivački

Brnabić je zatražila da se još jednom razmotri zahtev Srbije da se srpskim državljanima, ratnim zločincima koji izdržavaju kaznu po presudi Tribunala, omogući izdržavanje preostale kazne u njihovoj matičnoj državi.

Meron je saradnju sa Vladom Srbije ocenio kao veoma dobru.

Hag kaznio Mladića nakon uključenja u jutarnji program

Kada je Srbija u pitanju, kako je rekao, Mehanizam (pravni naslednik Haškog tribunala, odnosno Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju) nastavlja rad u okviru četiri slučaja.

Meron je izrazio zabrinutost zbog neadekvatnih zatvorskih uslova pojedinih osuđenika, ističući da ne postoji konsenzus u okviru institucije po pitanju odsluženja zatvorskih kazni u Srbiji.

Na sastanku je bilo reči o formiranju Informacionog centra u Srbiji, koji bi građanima regiona omogućio pristup arhivi ovog suda.

Meron, kojem ističe mandat početkom naredne godine, izrazio je uverenje da će se saradnja sa Srbijom nastaviti i u budućnosti.

Povezano

Sve vesti