MONDO/Srna

Siniša Mali: U 2019. predviđen rast BDP-a 3,5 odsto

Autor:

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je predlogom državnog budžeta za narednu godinu projektovan realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto i prosečna inflacija od 2,3 odsto.

21
A- A A+
siniša mali, sinisa mali, gondola, beogradska gondola Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Mali je u Skupštini Srbije istakao da se konačnom stabilizacijom javnih finansija otvorio prostor za napuštanje kriznih mera koje su bile na snazi tokom programa fiskalne konsolidacije.

On je, predstavljajući poslanicima Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, rekao da taj akt predviđa veća izdvajanja za investicije, što bi trebalo da utiče na dalji razvoj Srbije.

"Budžet za iduću godinu je potpuno uravnotežen, karakteriše ga socijalni aspekt koji je vezan za povećanje životnog standarda, a koje prati povećanje plata i penzija, kao i razvojni aspekt, jer predviđa rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koje će podstaći dalji rast BDP-a", naveo je Mali.

On je napomenuo da su u budžetu, između ostalog, i sredstva za nastavak radova na obilaznici oko Beograda, završetak puta Surčin-Obrenovac, izgradnju autoputa Obrenovac-Ljig, puta Preljina-Požega, kao i Moravskog koridora, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

Mali je ukazao da će cilj vođenja fiskalne politike biti održanje niskog deficita, dalje smanjenje javnog duga, ali i korištenje fiskalnog prostora radi podrške privrednom rastu.

Razmatranje Prijedloga zakona o budžetu za narednu godinu je među najvažnijim tačkama dnevnog reda sednice Narodne skupštine Srbije, čije je zasedanje počelo juče.

Povezano

Sve vesti