• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Budžet za 2019. donosi bolji životni standard"

Izvor Tanjug

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je danas izjavio da će predloženi državni budžet za 2019. godinu i set reformskih zakona poboljšati životni standard građana, privredni rast i ekonomski napredak.

 Budžet za 2019- Siniša Mali Izvor: MONDO/Stefan Stojanović



Na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet, i kontrolu trošenja javnih sredstava ministar je rekao da će budžet biti uravnotežen, da ima "socijalni aspekt" jer se predviđa rast plata u javnom sektoru i penzija, a uz to je budžet i razvojni jer je planiran rekordan rast kapitalnih investicija od 30 odsto u poređenju sa ovogodišnjim budžetom.

Po predlogu budžeta koji je na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine Srbije, prihodi će iznositi 1.246,2 milijarde dinara, a rashodi 1.269,1 milijardu, tako da će deficit biti 22,9 milijardi, što je 0,4 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Budžet je projektovan na osnovu procene da će rast BDP-a dogodine biti 3,5 odsto, a da će inflacija iznositi 2,3 odsto.

Ministar finansija je kazao da su nizom predloženih finansijskih zakona predviđeno rasterećenje privrede i poreski podsticaji, da bi se povećala konkurentnost i "atraktivnost" domaće privrede.

Biće stvoreni uslovi, kako je rekao Mali, da se udeo javnog duga u BDP-u dogodine smanji na oko 51 odsto.

On je istakao da će plate u javnom sektoru biti povećane u rasponu od sedam od 12 odsto, tako da će izdvajanja za te namene iz budžeta biti veća za 33 milijarde dinara nego u ovoj godini.

Evo koliko će kome biti povećane plate


"Najviše novca za kapitalne investicije, za šta će u budžetu za 2019. biti obezbeđeno 165,5 milijardi dinara, biće potrošeno za izgradnju putne i železničke infrastrukture, kao i za ulaganja u tehnološke parkove i zdravstvene ustanove", kazao je Mali i dodao da će za desetak dana biti završena oba kraka saobraćajnog "Koridora 10".

Ministar je naveo da će poresko opterećenje zarada dogodine pasti sa 63 na 62 odsto.

"Biće objedinjene i smanjene naknade koje plaćaju privrednici, a četiri naknade će biti uknute", kazao je Mali i dodao da je izmenjen i način obračuna stope amortizacije, kako bi se podsticalo ulaganje u nove mašine i opremu.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je kazao da je dobro projektovan deficit budžeta opšte države od 0,5 odsto BDP-a, što je 29 milijardi dinara.

On je pohvalio i projektovano smanjenje javnog duga, ali je predložio da Vlada izmeni odluku o načinu obračuna penzija i dogodine pređe na njihovo indeksiranje u skladu sa rastom BDP-a.

Petrović je zamerio što je odloženo uvođenje platnih razreda u državne službe, i što je planirano povećanje plata u javnom sektoru u 2019. u proseku devet odsto.

"Neopravdano je planirano povećanje zarada u javnom sektoru od devet odsto, koliki je bio njihov rast i u 2018. godini, jer su plate u privatnom sektoru, koje određuje tržište, ove godine uvećane pet odsto, koliki će verovatno biti njihov rast i dogodine", kazao je Petrović.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić je zamerio što Vlada Srbije nije planirala oplatu duga penzionerima po osnovu toga što su od novembra 2014. godine bile umanjene penzije zbog fiskalne komsolidacije.

Ćirić je predložio da ta obaveza postane deo javnog duga i da se otplaćuje u narednim godinama.

Komentari 39

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kremenko

24 stana jel su komforna.!?

Malja

Da,za drzavnu sluzbu.

Žiks

Kad kaže građani, misli na članove.

special image